Інсульт може трапитися у будь-кого, у будь-який час і в будь-якому місці. Але інсульту можна уникнути, якщо врахувати фактори ризику — куріння, зловживання алкоголем, недостатню фізичну активність (менше ніж 150 хв. на тиждень) та ожиріння. Медичні проблеми — підвищений кров’яний тиск (більше ніж 140/90 мм рт.ст.), цукровий діабет, миготлива аритмія (підвищує ризик інсульту у 5 разів) і високий рівень холестерину. Ще одним чинником, що підвищує ризик інсульту, фахівці Великої Британії назвали замісну гормональну терапію, яку застосовують жінки, старші 50 років.

Щороку в Україні виникає 120-150 тис. інсультів, але абсолютної більшості з них можна уникнути. Найзручніше запам’ятати симптоми інсульту за абревіатурою МОЗОК.

М — мовлення. Раптове порушення мови або людина не може відповісти на запитання. О — очі. Несподівана втрата зору чи чіткого бачення одним або двома очима. З — запаморочення. Втрата рівноваги чи запаморочення в голові. О — обличчя. Поява асиметрії на обличчі під час мови. К — кінцівки. Раптова слабкість чи оніміння кінцівок. Інколи ін­сульт проявляється інтенсивним головним болем.

Важливо якнайшвидше звер­нутись за екстреною медичною допомогою. Тоді людина матиме високі шанси на повноцінне одужання без ускладнень.

У 2020-му році у рамках програми медичних гарантій лікування гострого мозкового інсульту буде оплачувати Національна служба здоров’я України за підвищеним тарифом — 19 500 гривень. Українці не будуть платити за лікування інсульту зі своєї кишені, за ці послуги вони вже сплатили своїми податками. Оплата за послуги надаватиметься за умови, якщо медзаклад відповідатиме вимогам НСЗУ.