Попередньо, загальна сума завданих збитків становить понад пів­міль­йона гривень… Такого ще не було на Вінниччині. Раніше потерпілі, в більшості пенсіонери, неодноразово скаржились на віконне шахрайство до нашої редакції… Вже є фото підозрюваних — Вадима Рагімова та Олександра Вікторовича Сороки.

– Один підозрюваний родом з Херсонської області. Йо­му 37 років. Раніше не був судимий. Зареєструвався приватним підприємцем, винайняв офіс у спальному районі Вінниці, де рекламував послуги із виготовлення та встановлення металопластикових вікон, балконів, дверей. Мав помічників, які розміщували рекламу або ходили по домівках вінничан із пропозиціями про нові «вікна-двері»… Особи цих помічників поки не встановлені. Умова одна — завчасно сплатити аванс за роботу. Звісно, жодні нові вікна, двері потерпілі так і не отримали. Займався він цим з 2016 по 2018 роки, — розповіли подробиці резонансної справи у пресслужбі прокуратури Вінницької області. — На жаль, у пастку найчастіше потрапляли пенсіонери.

– Невже ніхто з потерпілих так і не запідозрив обман? Були ж звернення до поліції…

– Протягом цих двох років «під­приємець» від поліції взагалі не ховався. Вважав, що здійснює підприємницьку діяльність у правовому полі. Чоловіку вже оголосили про підозру. Прокурор просив обрати запобіжний захід у виді цілодобового домашнього арешту. Втім, суд першої інстанції обрав особисте зобов’язання. Тож прокуратура звернулась з апеляційною скаргою. Суд дав вже нічний домашній арешт. Слідство триває.

– Що відомо про іншого затриманого?

– Іншому підозрюваному 26 років. Він родом з Черкаської області. Офіційно не працевлаштований, раніше не судимий. Теж мав у Вінниці офіс із вивіскою та рекламою про виготовлення металопластикових вікон, працював за такою ж схемою… Завжди мав при собі бланк типового договору про надання послуг, який він заповнював та підписував від імені своєї матері. Після укладання угоди договору пояснював клієнтам про необхідність внесення завдатку. Суми різні — хто скільки міг заплатити. Від 500 до 10 000 гривень. За деякий час «підприємець» знову телефонував потерпілим або відвідував їх вдома та повідомляв, що замовлення майже готове… Але необхідно ще заплатити певну суму від тієї, що обумовлена в угоді… Ось так і набігла загальна сума збитків 313 419 грн… Два обвинувальні акти вже в суді. Триває досудове розслідування ще чотирьох кримінальних проваджень.

– А чи не були знайомі між собою та чи не співпрацювали разом обоє підозрюваних?

– Зараз молодший підозрюваний не надає жодних показів. Однак слідству вже відомо, що він дійсно винаймав свій офіс у тому ж приміщенні, що і його старший «колега». Вінничани жаліються, що досі на ринках, вокзалах міста промишляють хлопці, які рекламують «вікна-двері»… Не лише у Вінниці, а й, наприклад, у Гнівані.

Тим часом поліція просять громадян, які стали жертвами шахрайства, звертатись до Вінницького відділу за адресою: м. Вінниця, вул. Пирогова, 4 або телефонувати (098) 959-36-15, (096) 954-23-72.