Те, що довелось пережити Валерію та Віталію Костіковим з Вінниці, просто вражає. За словами братів, свого часу вони отримали заповіт на квартиру бабусі, але їхня спадщина перейшла зовсім до інших людей. У всьому звинувачують нотаріуса, яка підробила документи, й впевнені — у місті давно діє злочинне угруповання, куди входять люди з досить відомими прізвищами…

– Якщо ти одинокий та хочеш оформити спадщину — вважай, що ти її не отримаєш. Наша історія почалась ще в 2000 році, коли бабуся переписала на нас своє житло. Маємо на руках завірену копію, де вказано про втрачений оригінал. Але не з цим документом були проведені реєстраційні дії, адже копія в реєстрі чомусь не вказана. Натомість зібрали документи, де вписано інакше по батькові чи змінена одна літера в прізвищі. Ось так завдяки підробці наша квартира перейшла до сина співробітниці нотаріуса, — каже Валерій Костіков. — Щоб не зміг протидіяти «банді», проти мене сфальсифікували справу про викрадення автомагнітоли, хоча я зовсім не маю до цього відношення. Отримав чотири роки з конфіскацією майна, при тому паралельно термін відбував реальний крадій. Коли вийшов на волю, знову став боротись за квартиру. Але недовго це тривало, бо знову правоохоронні органи увійшли в змову з нотаріусом! Друга судимість стала вже спільною з братом, нам інкримінували шахрайство в особливо великих розмірах, на нас як спільників вказали реальні злочинці. Хоча не було жодного доказу. Відсиділи у тюрмі відповідно 10 та 11 років. Ми вину не визнавали, писали скарги у всі інстанції, намагались оскаржити вирок, але потім дізнались шокуючу новину — нашого вироку взагалі нема в судовому реєстрі. На запит з Верховного суду відповіли, що рішення щодо нас не ухвалювалося, касаційна скарга у нашій справі узагалі не розглядалася.

На волю Костікови вийшли кілька років тому й продовжили боротьбу за свою спадщину та вимагали виправдання за злочини, бо винними себе не вважають.

– Але до цих пір правоохоронці жодну з посадових осіб, які причетні до махінацій з нашим житлом, не допитали.

У пресслужбі обласної поліції так прокоментували ситуацію:

– Оприлюднена інформація буде перевірена, в тому числі стан розслідування проваджень, ініційованих чоловіками, — сказав Вадим Кобзар з відділу комунікації управління Нацполіції у Вінницькій області.

Вікторія Снігур