Про це повідомили в управлінні зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ. А Патріарх Олександрійський і всієї Африки Феодор ІІ під час літургії поминав ім’я Митрополита ПЦУ Епіфанія.

Як пише BBC, Олександрійський патріархат став першим серед старих патріархатів православного світу (після Константинополя, що надав Томос), який почав євхаристійне (церковне) спілкування з ПЦУ та почав поминати її предстоятеля.

Олександрійський патріархат займає друге місце у диптиху православних церков світу.

Загалом у диптиху перебуває 15 автокефальних церков, а ПЦУ в ньому посідає останнє місце.

Визнання Олександрійським патріархатом ПЦУ стане потужним сигналом для всього православного світу. BBC нагадує, що багато інших помісних церков вже заявляли, що будуть визначатись щодо свого ставлення до Православної церкви України після того, як її визнають старі патріархати, такі як Олександрійський.

До цього Собор ієрархів Грецької церкви 12 жовтня визнав автокефальну Православну Церкву України.

Елладська церква стала першою після Вселенського Патріархату з-поміж помісних православних церков світу, яка визнала ПЦУ та вступає з нею у євхаристійне спілкування.

Після цього надзвичайний синод Російської православної церкви уповноважив главу РПЦ патріарха Кіріла не згадувати під час богослужінь предстоятеля Елладської православної церкви Ієроніма. Його членом є і Митрополит УПЦ (МП) Онуфрій.

Пізніше РПЦ припинила євхаристійне спілкування з главою Елладської церкви 3 листопада за те, що той визнав автокефалію Православної церкви України. Схоже те саме буде і з Олександрійською церквою і її Патріархом. Але як бачимо. До цього РПЦ припинило спілкування із Вселенським Патріархом за Томос.

– Але, як бачимо, такий демарш РПЦ і його підрозділ МП в Україні не лякають Патріархів. Бо, як вони зазначають, такі дії – явно не від Бога. І якщо так піде і далі то РПЦ із її філіалом МП може перетвориться на «московський талібан» – розмірковують релігієзнавці.

– Не секрет, що цю церкву у війні України і Росії пропагандистські центри і спецслужби намагаються використати як потужний і фанатичний підрозділ «п’ятої колони». Очевидно, як їм у цьому допомагають «кроти» у державних та правоохонних органах розшатувати протистояння, розпалювати міжконфесійну ворожнечу про «невизнану»церкву і т.п.

Натомість 29 жовтня Польська автокефальна православна церква заявила про невизнання Православної церкви України вслід за російською. Як відомо, Польща більше 95 відсотків є католицькою країною і її небагаточисельна православна церква – це по-суті такий же ідеологічний  філіал РПЦ як в Україні чи Білорусії. – зазначають релігієзнавці.

Підтримка ПЦУ світовими Патріархатами розрушила міф МП, який поширюють недобросовісні віруючі та священики про те що ПЦУ – не визнана в світі церква. Хоча УПЦ (МП) немає в жодному світовому переліку.

Є РПЦ – а МП – її філіал в Україні. Про це заявив днями і міністр культури України та вимагає вказати юридичну приналежність цієї церкви до РПЦ. Як це є насправді.

Донедавна виконанню цього закону перешкоджав судовий позов УПЦ (МП). Його ініціював відомий нардеп і прихильник «руского міра» Новінський.

Нагадуємо, що Вінницький кафедральний собор на чолі із Митрополитом Симеоном разом із громадою та більшою половиною священиків одними із перших перейшли із МП до ПЦУ.Їхньому прикладу послідували десятки громад.

Сьогодні Митрополит Симеон є пожиттєвим членом Синоду ПЦУ і очолив комісію по канонізації святих.

І як він зазначає «колесо історії запущене і його вже не зупинить ніхто…Українська церква є і буде». Бо на це була воля Божа.

Юлія Іванюк