Ще влітку громада Тростянця повстала через роботу місцевого спиртзаводу. У всьому винна барда — відходи від виробництва біоетанолу.

Якийсь час її зливали на фільтраційні поля, і, вкупі з рештою відходів, що збирались тут роками, утворилась еколо­гічна бомба.

– Підприємство відновило свою роботу кілька років тому. Обіцяли, що під час виробництва жодної шкоди не буде. Але ми вже втомились від шкідливих випарів. Особливо це відчутно в літні місяці. На неприємні запахи скаржаться також і в сусідніх селах Летківка та Северинівка. У водоймах постійно гине риба, дітям вже нема де купатись, — скаржаться жителі Тростянця. — Під час робочого процесу на спиртзаводі протягом доби утворюється 500 кубометрів барди, яка доставляється по трубах на поля фільтрації. Люди хворіють алергіями, із носа тече кров, лопаються судини в очах, без усі­ляких причин втрачають свідомість. Майже всі громадяни селища мають якісь проблеми зі здоров’ям, задишки, страшний головний біль. Ми робили звернення неодноразово майже до всіх органів влади, але віз і нині там…

Перед судом був мітинг

Наприкінці червня місцеві жителі вийшли на безстрокову акцію протесту під стіни спиртзаводу. Вимагали зупинити роботу підприємства. За висновками екологів, тоді рівень забруднення повітря в населеному пункті перевищив норму у де­в’ять разів. Після цього працівники спиртзаводу почали роботу з очищення полів, куди стікалися відходи. Згодом роботу підприємства призупинили.

А тим часом у Вінницькому  адміністративному суді почали розглядати справу щодо роботи Тростянецького спиртзаводу. До підприємства позивався обласний департамент агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів. Вимога — скасувати дозвіл на викиди заводом шкідливих речовин у повітря. Юрист ДП «Тростянецький спиртзавод» Юліан Мигаєнко ділився з журналістами, що завод – не єдине джерело неприємних запахів у селищі. За його словами, поруч з озерами для відходів від виробництва скидають і побутові відходи. Зрештою, 31 жовтня суддями у позові відмовлено повністю. Тобто, спиртзавод має повне законне право здійснювати господарську діяльність. Це рішення обурило громаду Тростянця та екологів, й вони вже готують апеляцію. Крім того, написали скаргу до офі­су Президента з вимогою вкотре перевірити рівень викидів у повітря.

Ще одне повстання може бути і в Гайсині, де люди неодноразово скаржились на роботу цукрового заводу, який приписують родині експрезидента.

– Мабуть, власники нехтують правилами охорони навколишнього середовища. Їхні дії є недопустимими! Спочатку затяжна пожежа, яка тривалий час не дає спокійно жити і дихати через їдючий дим, тепер сажа.., – розповіли нам читачі з Гайсина на «гарячу лінію». — Дороги, машини, білизна — усе вкрито чорною мілкою крупою. На заводі кажуть, що фільтри дорого встановлювати і ніхто не буде найближчим часом це робити. Ми вже написали петицію до Володимира Зеленського, аби вони вирішили питання про забруднення заводом повітря. Якщо викиди будуть перевищені й надалі – самі змусимо їх зменшити! Бо більше терпіти нема як!

Віталіна Володимирова