Інна Суверток з Тиврова, незважаючи на примхи погоди та похолодання, наприкінці жовтня зібрала на городі відерце свіжих томатів.

Світлинами урожаю пані Інна залюбки ділиться у соцмережі, обмінюється насіннями з іншими областями, має замовників зі всієї країни. Сама збирає насіння. Про всі секрети вирощування та найкращі сорти розповіла нам.

– Останні два­дцять років працювала медичним реєстратором у стоматологічній по­лі­клініці в Тиврові. Потрапила під скорочення, переплакала, планувала влаштуватись на іншу роботу, але на той час мені було 50 років, й, на жаль, роботодавці через вік відмовляли. Невдовзі вирішила повернутись обличчям до землі та працювати на себе, бо жити якось треба. Сама я корінна полтавчанка, — каже Інна Суверток.

— Почала з вирощування картоплі — нашого другого хліба, але з нею далеко не розженешся. Й ось я знайшла себе в помідорчиках. Це таке розмаїття кольорів, форм та смаку! Маю їх понад півсотні сортів й обожнюю рожеві. Подобається томат Хурма, його на вигляд навіть не відрізниш від однойменного фрукта. У більшості випадків використовується як салатний. Із цього сорту виходять чудові соуси. Помідор Золота канарейка має форму сливочки із зігнутим носиком, росте до трьох метрів та плететься по деревах. Яскравий зелений колір та вражаючий смак має томат Малахітова шкатулка. Американський реб­ристий — це середньостиглий сорт, плоди масою 500-700 грамів мають оригінальну форму. Коли вони дозрівають, зда­ється, що кущі обвішані величезними червоними кві­тами. Можна вирощувати як під плівкою, так і у відкритому ґрунті. Сорт має гарну стійкість до основних захворювань томатів. Плодоносить до пізньої осені, дуже врожайний. Апельсин стій­кий до фітофтори. Досить великі плоди, за формою і кольором нагадують справжній тропічний апельсин. До речі, 28 жовтня я зібрала відерце помідор, які висадила на даху душової кабіни на вулиці. Їх дивом оминули морози, деякі ще досі цвітуть.

Гаряча пора у співрозмовниці починається ще в лютому, коли вона береться вирощувати розсаду. Все це має бути зроблено у правильних умовах.

– Оскільки я входжу до клубу органічного землеробства, стараюсь поменше використовувати хімії. У нас є чудові біопрепарати. Наприклад, «Фітодоктор» та «Фітоспорін» допомагають впоратись із фітофторою та іншими захворюваннями. На городі сію гірчицю та жито для сівозміни, які є добрим органічним добривом, це чудово підходить для покращення ґрунту. Крім того, розводимо каліфорнійських черв’яків. Це дуже актуально тепер, коли спалюють листя. Маємо дві компостні ями, й в результаті — органічне добриво.

Контакти жінки запитуйте у редакції – (0432) 51-52-26.

Вікторія Снігур