Здавна квашена капуста є одним з основних продуктів харчування слов’ян у зимово-весняний період, коли відчувається гостра нестача вітамінів і мікроелементів.

Так, всього 200 г цього продукту покривають майже половину денної потреби у вітаміні С. У ній присутній вітамін В6, що сприяє найкращому засвоєнню білка (ось чому квашену капусту корисно використовувати як гарнір до м’ясних страв). Квашена капуста містить багато нікотинової кислоти, що забезпечує нормальний перебіг життєво важливих клітинних процесів і додає блиск волоссю і міцність нігтям. А ось кілька смачних рецептів.

Квашена капуста «Оригінальна»

10 кг капусти, 500 г моркви, 2 стручки гіркого перцю, 4 головки часнику, 800 г цукру, 400 г солі, 9 л води, насіння кропу або кмину – за смаком, зелень селери або петрушки.

Капусту наріжте великими шматками. Складіть в ємність для квашення і залийте розсолом із води і солі. Притисніть гнітом і залиште на 4 дні. Потім капусту подрібніть і покладіть назад в ємність, пересипаючи натертою морквою, подрібненим часником і гірким перцем і невеликою кількістю насіння кропу або кмину. Розсіл, у якому квасилась капуста, злийте, процідіть, закип’ятіть, остудіть і залийте капусту. Залиште під гнітом ще на 2 дні, після чого перемішайте з цукром і розфасуйте в 3-літрові банки. Зберігайте в холоді.

Квашена капуста з буряком і хріном

5 кг капусти, 300 г буряків, 100 г кореня хрону, 100 г часнику, 50 г кореня петрушки (можна замінити 1 пучком зелені). Розсіл: 3 л води, 150 г солі, 1/2 скл. цукру.

Наріжте капусту великими шматками, видаляючи качан, хрін натріть на тертці, петрушку і часник подрібніть, буряк наріжте скибочками. Капусту шарами укладіть в ємність для квашення, утрамбовуючи, перемежовуючи капусту з шарами хрону, буряка і прянощів. Доведіть до ки­піння воду, розчиніть у ній сіль і цукор, перемішайте до повного розчинення і охолодіть до 40-50 градусів. Залийте капусту, прикрийте кришкою і залиште на 3-5 днів при кімнатній температурі. Готову капусту перекладіть в банки і зберігайте в холоді.