Він вважає, що УПЦ Московського патріархату у своїй назві таки повинна позначити свою приналежність до Російської церкви, оскільки у Москві розташований її центр впливу.

Бородянський зауважив, що держава загалом не повинна вказувати церкві, як їй називатися. Проте під час війни влада повинна позначити, хто є хто і надати людям можливість свідомого вибору.

“В період війни та агресії проти нашої країни, коли відбуваються події на Сході, і коли у нас окупували Крим – я вважаю, що це нормально, коли країна позначає, хто є хто. Свобода віросповідання залишається. – каже міністр.

До слова, це перша заява від представника нової влади щодо перейменування УПЦ Московського патріархату на РПЦ в Україні.

20 грудня 2018 р. Верховна Рада України ухвалила законопроєкт № 5309, який пропонує внесення зміни до профільного закону «Про свободу совісті та релігійні організації». Закон передбачає, що релігійна організація, центр якої знаходиться в країні-агресорі, у своїй назві повинна вказувати повну статутну назву свого релігійного центру. Окрім цього такій релігійній організації забороняється здійснювати капеланську службу у воєнних організаціях України.

Але у квітні Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив позов народного депутата фракції «Опозиційний блок» Олександра Долженкова і визнав дії голови Верховної Ради України Андрія Парубія протиправними. Колишній спікер Верховної Ради України Андрій Парубій тоді заявив, що оскаржить рішення Окружного адміністративного суду Києва щодо закону про перейменування Української православної церкви Московського патріархату.

Ілона ВАЛЬТЕР