Всесвітня організація охорони здоров’я та Міжнародна діабетична федерація офіційно проголосили Всесвітній день діабету 14 листопада на світовому рівні з 1989 року, на честь дня народження Фредеріка Бантінга, який разом із Джоном Маклеодом, Чарльзом Бестом та Джеймсом Колліпом винайшов препарат інсуліну й уперше успішно його застосував для лікування цукрового діабету (ЦД).

Основною метою започаткування цих днів є підвищення обізнаності населення про ЦД, що обумовить раннє виявлення цукрового діабету та його ускладнень, зниження фінансових затрат та інвалідизацію, а також об’єднання зусиль оточуючих для підтримки пацієнтів у реалізації себе в суспільстві, як повноправних громадян.

На даний час у світі зареєстровано більше 415 млн. хворих на цукровий діабет, 1,3 млн. серед жителів України, проте за оцінками експертів реальна цифра вища щонайменше в 2 рази.

У світі за даними Міжнародної діабетичної федерації хворих на цукровий діабет становить більше 425 мільйонів. Очікується, що кількість людей, хворих на діабет, до 2030 року зросте до 522 мільйонів.

– Більше 1 мільйона дітей та підлітків хворіють на цукровий діабет 1 типу.
– На 1 діагностованого хворого припадає близько 2 недіагностовані хворих з цукровим діабетом.
– У 1 з 3 осіб, хворих на діабет, протягом життя розвинеться втрата зору.
– У хворих на діабет більше, ніж в 3 рази розвиваються серцево-судинні захворювання в порівнянні з людьми, які не мають діабет.
– Ниркова недостатність в десять разів частіше зустрічається у людей з діабетом.
– Кожні 30 секунд відбувається ампутація нижніх кінцівок.
– 1 з 6 новонароджених дітей вражається від високого цукру вагітної
– 2/3 людей з діабетом – це люди працездатного віку
– Діабет став причиною 4 мільйонів смертей в 2017 році
– Світові видатки на діабет в 2017 році становили близько 727 мільярдів доларів, що становить більше, ніж оборонні бюджети США та Китаю разом узяті.

В Україні головною проблемою ЦД є його пізня діагностика та низький рівень обізнаності хворих.

Поширеність цукрового діабету серед населення Вінницької області щорічно збільшується орієнтовно на 2%. На початок 2019 року області було зареєстровано 50457 пацієнтів із цукровим діабетом. Частка хворих на цукровий діабет серед усього населення області складає близько 3,0 %. Станом на 01.11.2019 року пацієнтів, що отримують інсулінотерапію у області 7 660 чол., в т.ч. 405 дітей.

Щоб звернути увагу світової спільноти на специфічні проблеми хворих з цукровим діабетом, особливо дітей, підлітків, людей похилого віку і вагітних, кожного року проводяться Дні діабету під певними девізами:

2005 р.- висвітлення проблем, пов’язаних з діабетичною стопою;

2006р. – проблеми діабету у соціально незахищених верств населення і проходив під девізом «Diabetes care for everyone» – «Цукровий діабет – допомога кожному»

2007 – 2008 рр. – «Цукровий діабет у дітей та підлітків».

2009 рік – пройшов під гаслом «Зрозуміти діабет та взяти під контроль» і був присвячений навчанню і профілактиці цукрового діабету. У 2009 році IDF оголосила основною темою Всесвітнього дня діабету, причому відразу на ціле п’ятиріччя, включаючи 2013 рік – питання навчання і запобігання діабету.

Починаючи з 2014 року дні діабету присвячені здоровому харчуванню, зокрема у 2014 році Всесвітній день діабету проходив під девізом: «Здоровий сніданок – Ваш гарний ранок!»

2015р. – день діабету пройшов під гаслом: «Фокус на діабет».

2017р. – тема: «Жінка і діабет: право на здорове майбутнє».

2018 р.- «Сім’я і діабет. Діабет стосується кожної родини».

Тема Всесвітнього дня діабету 2019 року зберігається : «Сім’я і діабет. Діабет стосується кожної родини».

Кампанія, яку ініційовано Українською діабетичною федерацією (УДФ), Асоціацією ендокринологів України та ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України». Кампанія триває з 14 листопада 2018 року до 14 листопада 2019 року і сконцентрована на висвітлені важливості профілактики діабету та його ускладнень і підвищенні обізнаності про вплив діабету на сім’ю, про роль сім’ї в управлінні, догляді, профілактиці діабету. Саме сім’я відіграє ключову роль у зменшенні факторів ризику діабету 2-го типу та має забезпечувати ресурси та середовище для здорового способу життя, для профілактики діабету, має сприяти посиленню ролі родини в управлінні діабетом 1 типу.

Сьогодні в Україні спостерігається постійне зростання рівня смертності, і цукровий діабет робить значний внесок в цей процес. Пояснити таке становище лише економічною кризою неможливо. Аналіз демографічного та економічного розвитку України з огляду на крос-національну перспективу показує, що є десятки країн з меншим ВВП на душу населення, проте з більш позитивною ситуацією відносно смертності та тривалості життя людей з діабетом. Це зумовлено тим, що в цих країнах належну увагу приділяють своєчасній діагностиці діабету та моніторингу захворювання. У глобальному звіті ВООЗ з діабету, який оприлюднено наприкінці 2016 року, відзначено, що 156 країн (88%) повідомляють про наявність національної політики, плану або стратегії по боротьбі з діабетом.

Наразі прийняття Національного плану заходів щодо неінфекційних захворювань для досягнення глобальних цілей сталого розвитку (Затверджено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 26 липня 2018 р. № 530-р) відкрило можливість для реалізації Національного плану дій з профілактики та лікування діабету в Україні що спрямовані на впровадження чіткої системи профілактики діабету 2 типу та забезпечення економічно обґрунтованих механізмів надання адекватної діабетичної допомоги і координацію процесу на центральному і на регіональному рівнях.

Керуючись необхідністю максимально можливого поєднання і використання зусиль та ресурсів державного,  приватного і громадського секторів для дієвої та ефективної боротьби з діабетом УДФ, Асоціація ендокринологів України разом із ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» розробили програму заходів, які протягом року будуть проведені по всіх регіонах країни.

Кампанія сконцентровується на діабетичній просвіті, профілактиці та важливості проведення скринінгів для забезпечення ранньої діагностики цукрового діабету та його ускладнень.

У Вінниці та Вінницькій області плануються наступні заходи до Всесвітнього дня діабету:

1. Прямі ефіри та актуальні інтерв’ю з приводу Всесвітнього Дня діабету на телебаченні та радіо (ТРК «Вінниччина», ВОЛЯ, ВІТА, «Обласне радіо та інші.)

2.Проведення прес-конференції, присвяченої Всесвітньому Дню діабету (в приміщенні Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА),14.11.2019р.

3. Скринінгові обстеження громадян м. Вінниці та області у торгівельному центрі Sky Park, торгівельному центрі «ЕПІЦЕНТР», обстеження працівників концерну «Поділля», обстеження громадян в районних центрах області, (11-15.11.2019р.)

4. На базі КНП «ВОКВЕЦ ВОР» 14 листопада 2019 року проводитиметься майстер-клас для людей з діабетом «Цукровий діабет і я».

5. Проведення науково-практичної конференції «Цукровий діабет в рамках метаболічного синдрому. Діабет і серце» фахівцями КНП «ВОКВЕЦ ВОР», фахівцями кафедри ендокринології ВНМУ ім.М.І.Пирогова спільно із ГО «Вінницька обласна Асоціація ендокринологів» 15 листопада 2019 року на базі Вінницького медичного коледжу ім.акад.Д.К.Заболотного.

6. Участь у заході, присвяченому Всесвітньому Дню боротьби з цукровим діабетом, організованим ГО «УМСА», який відбудеться 14 листопада 2019 року на Європейський площі з 10:00 до 13:00.

7. Організація флешмобу до Всесвітнього дня діабету 14 листопада 2019 року на Європейський площі (близько 11:00).

8.Проведення відповідних акцій (виступів на радіо, телебаченні, публікації в місцевих газетах; визначення рівня цукру крові у населення регіону.

Оргкомітет