Минулої суботи у католицьке свято Освячення Латеранської базиліки, у київському конкафедральному храмі відбулися єпископські свячення Олександра Язловецького, якого нещодавно Святіший Отець Франциск призначив єпископом-помічником Київсько- Житомирської дієцезії Римсько-Католицької Церкви. 40-річний Олександр Язловецький став другим наймолодшим католицьким єпископом у світі і наймолодшим в Україні. А народився він у Гибалівці поблизу Шаргорода. Про рідне містечко він згадує з особливим трепетом:

“Гибалівка це село, яке фактично поєднане з містечком Шаргород, кордоном є невеличка річка. Потім все життя проживав в іншій стороні населеного пункту – Слобода Шаргородська. Але завжди ідентифікував себе з Шаргородом тому, що всі магазини були там, храм теж. Завжди перед очима стоїть наш храм святого Флоріана. Ті, хто його бачив знають який він гарний, у стилі бароко. Отці францисканці працюють там гарно, і так завжди було. Дуже вдячний їм за це. Також і сестри бенедиктинки. Всі вони наповнили моє дитинство яскравими спогадами. Пам’ятаю урочисті Меси, орган що грає, багато людей. Я стояв десь в куточку притиснутий старшими людьми і думав, як це пробратись до Причастя. Я був простим хлопцем. Мало грався з однолітками, бо ми мали багато різного господарства, треба було допомагати. У школі я навчався не найкраще. Єдине що мене потішало, то це підтримка вчителів, які казали: “Саша, ти ж можеш”. А я сидів гордий і думав, що справді можу, якщо захочу.”

Після навчання у школі та ПТУ вступив до Вищої духовної семінарії Святого Духа у місті Городок Хмельницької області. Працював вікарієм у селі Мурафі Шаргородського району та вихователем у Городоцькій семінарії. Згодом вступив до Папського Латеранського університету в Римі, де отримав ступінь доктора з канонічного права.

Своїм гербом Олександр Язловецький обрав сокиру, символ Томаса Мора, який є його духовним натхненником, та чашу з книгою на тлі українського жовто-синього прапору. Виявляється, герб – це перша річ, яку треба зробити після призначення єпископом.

Новий єпископ- справжній поліглот. Вільно спілкується шістьма мовами З 2014 до 2018 року став ректором Вищої духовної семінарії Кам’янець-Подільської дієцезії.

Головним святителем був архиєпископ Клаудіо Ґуджеротті, Апостольський Нунцій в Україні, єпископ Леон Дубравський та єпископ Віталій Кривицький.

Вже наступного дня нововисвячений єпископ Олександр відправив свою першу приміційну єпископську Святу Месу у Житомирі. На цій урочистій Святій Євхаристії зустрілись наймолодший і найстарший єпископи України.