Відповідне рішення на засіданні Верховної Ради 13 листопада підтримали 240 народних депутатів., – повідомляє УП.

Із вінницьких нардепів лише 2-є із числа «Слуг» – Ірина Борзова (окгуг №14) і Анатолій Драбовський (округ№11) – голосували за в числі цих 240…

Ініціатором законопроєкту № 2178-10 були нардепи “Слуги народу”. Законопроєкт № 2178 подав Кабінет міністрів, проте нардепи зареєстрували 10 альтернативних проєктів закону. Комітет Ради рекомендував голосувати за законопроєкт монобільшості.

Законопроєкт підтримали лише нардепи від “Слуги народу” – 227 нардепів і 13 позафракційних парламентарів.

Згідно з пояснювальною запискою проєкту закону:

  • з 01.10.2020 скасовується заборона на відчуження земель сільськогосподарського призначення усіх форм власності,
  • купувати ділянки зможуть громадяни України, територіальні громади, держава, юрособи України, іноземні громадяни та особи без громадянства, якщо отримають землю у спадок, але вони зобов’язані
  • відчужити ділянку протягом року;
  • встановлюється мінімальна стартова ціна продажу земельних ділянок державної та комунальної власності на земельних торгах на рівні не нижче нормативної грошової оцінки.

Засідання 13 листопада почалося із затримкою, бо депутати від “Батьківщини” та “Опозиційної платформи – За життя” блокували президію та трибуну.

Міністру розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофію Милованову довелося представляти урядовий проєкт закону під крики “Ганьба!” і в оточенні противників.

“Опозиційна платформа – За життя” пропонувала власний законопроєкт про продовження мораторію на продаж землі та всеукраїнський референдум.

Нардеп зі “Батьківщини” Іван Кириленко закликав спікера ВР Дмитра Разумкова відмовитися вести засідання і порівняв засідання 13 листопада із прийняттям диктаторських законів 16 січня 2014 року.

Разумков відповів, що закони 2014 року обмежували права громадян на противагу законів про ринок землі, які права громадян розширюють.

Проти ринку землі також виступала лідерка ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко. За її словами, у пропонованому законі не урегульовано питання про продаж землі українцям із подвійним громадянством.

Також Тимошенко бентежить дозволена межа продажу землі в одні руки – 200-210 тисяч гектарів. На думку політика, прийняття ринку землі, зробить Україну – “країною третього світу”.

Нардеп від “Слуги народу” Мар’ян Заблоцький зачитав у Раді законопроєкт Тимошенко від 2008 року про скасування мораторію на продаж землі. Законопроєктом від 2008 року пропонувалося також продавати землю іноземцям та іноземним компаніям.

У відповідь Тишошенко, назвала нардепа представником “зарвавшогося олігарха” Кернел груп. Тимошенко сказала, що Заблоцький за гроші лобіює “чорні закони”, а у 2008 році йшлося про продаж не сільськогосподарської землі.

“І ви, пане Заблоцький, представляючи тут олігархію аграрну, не будете в Україні робити політику, ви будете сидіти, за те, що ви зробили для України і за те, що ви брали з бюджету НДС, які ви не заплатили державі”, – заявила Тимошенко.

Народний депутат Сергій Шахов виступив проти законопроєкту і заявив, що під час другої Світової війни “фашисти вивозили український чорнозем”.

“Хто сьогодні буде відповідати перед майбутніми поколіннями за нашу землю, яка сьогодні є на першому місці в світі? Дві третини чорнозему, яку фашисти вивозили під час другої Світової війни. Хотіли розкрасти нашу землю. І наші діди, які проливали кров, не дали цього зробити”, – стверджує Шахов.

Що було до цього:

  • На початку вересня президент Володимир Зеленський доручив уряду підготувати, а парламенту ухвалити до 1 грудня законопроєкт про ринок земель сільськогосподарського призначення зі скасуванням мораторію на продаж землі.
  • Лідерка ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко вимагала провести референдум із питання продажу землі, перш ніж виносити закон про ринок землі на голосування Верховної Ради.
  • Вересневе опитування Київського міжнародного інституту соціології показало, що 52% українців не схвалюють ідею скасувати мораторій на землю, підтримують рішення Зеленського лише 35% опитаних, а 64% респондентів – за референдум із цього питання.
  • Згідно з листопадовим опитуванням “Центру Разумкова”, 77,6% українців взяли б участь у референдумі щодо скасування мораторію на купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення, якби він відбувався найближчої неділі. 68,3% з них проголосували б за продовження мораторію.
  • У 2017 році лідер “ЄС”, на той час президент Петро Порошенко називав неконституційним мораторій на продаж землі і закликав якомога скоріше провести земельну реформу.
  • У квітні 2019 року Порошенко заявляв, що прорив в економічному розвитку України неможливий без відкриття ринку землі.
  • Наразі фракції “Батьківщини”, “Опозиційної платформи – За життя”, “Європейської солідарності” та депутатська група “За майбутнє” виступають проти продажу земельсільськогосподарського призначення.
  • Вранці 13 листопада під Верховну Раду представники “Всеукраїнської аграрної ради” принесли труп свині у труні і похоронні вінки.