З початку року мисливці вполювали 6 вовків, 309 лисиць, а також вперше зафіксували на території регіону шакалів.

– Останнім часом люди часто скаржаться, що їхня худоба потерпає від вовків. Останні нападають не тільки заради їжі — так вчать полювати молодняк. Влітку зловити хижака неможливо через зелене листя та засіяні поля. Скільки точно в області сіроманців – ніхто не скаже, бо вони постійно мігрують та здатні за день подолати 100 кілометрів. Чимало їх з’явилось через війну на Донбасі, тікають з Чорнобиля. Надмірна кількість хижаків негативно впливає на стан фауни. Також сіроманці з кожним роком мігрують туди, де їх ніколи не було, — розповідає мисливствознавець Бершадського району Михайло Ланецький. – Тому важливо регулювати чисельність хижаків. Вихідними почався сезон полювання на зайця, але здалеку помітили сліди хижака. Спочатку подумали, що вони належать собаці, але коли під’їхали ближче — вовк. Через дві години нам вдалось його застрелити. Молодий був, дорослі хит­рі­ші, і їх важко вполювати. Шакали на Він­нич­чині з’явились цьогоріч, й це пов’язано з глобальним потеплінням. Від вовків во­ни відріз­няються тим, що мають темніше хутро, можуть кидатись на людей, тобто більш агресивні й не знаєш, чого від них чекати.

Фермери живуть у страху

Знищити популяцію вовка вкрай важко. Мисливців, які спеціалізуються на добуванні вовка, майже не залишилось через складність вистежування, добування та малоцінний трофей, на нього не полюють. Вовчиця навесні приводить 5-6 цуценят. За словами співрозмовника, раніше за вбитого вовка давали матеріальну винагороду. Виплачував користувач мисливських угідь. Нині ж цього нема. Тож з власної ініціативи у лютому збирають мисливців та проводять відстріл хижаків. Заохочують тим, що виписують ліцензію на разове полювання на козулю.

Додамо, що у вересні на очах пастухів вовки розірвали 11 кіз. Це сталося вдень у селі Нагоряни Могилів-По­дільського райо­ну. Один хижак відділив кіз і погнав їх до чагарників, де на худобу вже чатувала ціла зграя. Від домашніх тварин залишилися тільки кістки. А місцевий житель Микола Боднаревський шукав два дні своїх кіз, але — марно. Додому повернулася тільки одна — з прогризеним горлом. Через постійні напади вовків люди бояться ввечері виходити з будинків. Минулоріч місцеві мисливці застрелили трьох хижаків, але зграя село не залишила. По допомогу люди звернулися до місцевої влади…

Віталіна Володимирова