За дорученням Прем’єр-міністра України, семінар ініціював голова обласної державної адміністрації Владислав Скальський.

Звісно, темою №1 було «Меню Клопотенка», яке нарешті дійшло до шкільних столових Вінниччини… Але чи зможуть кухарі старої школи готувати для учнів у столових якісні нагетси, табуле, мінестроне та панкейки?

Бо за словами заступника голови Вінницької ОДА Ігоря Івасюка, тема шкільного харчування нині актуальна по всій державі.

– На жаль, цей рік був, з точки зору безпеки харчування, не найкращий. В Україні, чи не в усіх регіонах, були зафіксовані непоодинокі випадки отруєння дітей. Вінниччина теж є у цьому списку.

Тому прем’єр-міністр України дав доручення, що, крім організаційних змін в якості харчування, мають бути зміни на законодавчому рівні. Зокрема, у частині закупівлі харчів. Ми спільно з Держспоживслужбою готуємо пропозиції, які стануть обов’язковими при проведені тендерних закупівель для продуктів, які постачаються до навчальних закладів. За новим законодавством мають бути прописані чіткі підстави для відкликання та вилучення харчів, що не відповідають вимогам законодавства», – зазначив Ігор Івасюк.

Під час семінару учасники мали змогу ознайомитись із організацією харчування учнів у місцевій школі. Рік тому тут відбулась гастрономічна революція: кухарі готують обіди для школярів за збірником рецептур переможця кулінарного шоу «МайстерШеф» Євгена Клопотенка.

За словами директора Жмеринської ЗОШ№4 Михайла Бігуна, нове меню є збалансованим, корисним, цікавим для дітей та водночас не вимагає додаткових коштів на закупівлю продуктів чи обладнання. На сьогодні в шкільній їдальні харчується понад півтисячі учнів.

– За новим меню ми розпочали харчування 1-4 класів. Справа пішла «на ура». Діти мають можливість вибрати, ніхто їм не нав’язує, що саме їсти. З економічної сторони ми не несемо більших витрат. На тих самих 12 бюджетних гривень пропонуємо смачні страви. Старшокласники харчуються за кошти батьків. Вартість їхнього обіду -20 гривень. Але за них можна замовити і нагетси, салат табуле, мінестроне, бланманже та бурякові панкейки»,- наголосив Михайло Бігун директор Жмеринської ЗОШ №4.

За підсумками семінару Ігор Івасюк дав доручення присутнім представникам освітянської галузі вивчити дане питання і максимально запровадити на місцях в районних, сільських та селищних школах досвід жмеринчан.

«Якісне і безпечне харчування – це далеко не завжди великі кошти. Перш за все, це бажання керівників навчальних закладів змінити підхід до організації дитячого харчування», – зазначив заступник голови ОДА.

Хоча по обличчям багатьох учасників семінару навіть після дегустації Меню «МайстерШефа» Євгена Клопотенка у виконанні жмеринчан не відчувалось оптимізму та радості…