Від командира до солдата — у військовій частині 3008 масово роблять щеплення.

Адже іншого дієвого способу, щоб захиститися від недуги, немає, вважають військові. Біля медичного пункту військової частини 3008 — черга. Лікар міряє температуру, тиск, перевіряє горло. Якщо пацієнт цілком здоровий, відразу прямує у кабінет щеплень. Перший вакцинується командир військової частини.

– Єдиний спосіб не захворіти — це щеплення. Вакцинуватися від дифтерії необхідно кожні 10 років. Це захист нацгвардійців. Наші військовослужбовці відбувають службу за межами частини та знаходяться в постійному контакті з цивільним населенням, — зазначає командир військової частини 3008 НГУ полковник Володимир Джула. — Вакцина страхує від ускладнень або смерті. Звичайно, вакцинація в Україні справа добровільна, але ми працюємо над тим, щоб максимально провести вакцинацію серед строкової та контрактної служби.

Начальник медичної служби капітан Вадим Кириченко додає: у військовій частині розпочалася вакцинація проти дифтерії у зв’язку з погіршенням епідеміологічної ситуації в регіоні.

– Щеплення для військовослужбовців є важливим для попередження захворюваності, негативного прояву під час вакцинації виявлено не було. Профілактичні заходи у військовій частині триватимуть до кінця місяця. Плануємо провакцинувати безкоштовно близько 500 військовослуж­бовців. Додатково зробимо щеплення і проти кору новобранцям, які щойно переступили по­ріг військової частини.

Додамо, що дифтерія — це гостре інфекційне захворювання. Починається як ангіна — з болю у горлі та високої температури. Та згодом на мигдалинах утворюється сірий наліт і плівка, які можуть призвести до задухи, хвороба поширюється повітряно-крапельним шляхом. З початку 2019 року в Україні зареєстрували уже 21 хворого на дифтерію. На Вінниччині, на щастя, обійшлось.

Втім, лікарі запевняють: якщо не провакцинуємося (це робиться раз на 10 років), то однозначно буде епі­демія дифтерії. Існує ком­бінована вакцина, яка одночасно захищає від дифтерії і правця. Її закупила держава, тож у поліклініках нею повинні щеплювати безкоштовно. Є інша — від кашлюка, дифтерії і правця — вона лише в приватних медичних закладах або аптеках. Коштує від 750 гривень.

Віталіна Трудько