Близько 280 учасників змагалися у двох напрямках — бандурист-інструменталіст і бандурист-вокаліст у різних вікових категоріях. 11-річна вінничанка Софійка Аль-Хадіді брала участь у двох номінаціях одночасно та готувала по три твори в кожну. В результаті посіла два перших місця!

– Готувалися до конкурсу, звісно, довго — близько року. Дійсно, навантаження було досить велике, але Софійка звикла працювати в такому режимі. Спочатку у Луцькій обласній філармонії відбувся фестиваль «Кобзарська родина», де Софійка разом зі мною, викладачем народного вокалу Вінницького коледжу культури і мистецтв ім. М. Леонтовича, виконала 2 твори, записані в експедиціях по Східному Поділлю. Це «Котилася сніжная груда» з колісною лірою і бандурою та «Ой лісу, лісу» з реставрованими дзвінчастими гуслями, — розповідає мама переможниці Юлія Васюк. — Далі відбулися конкурсні прослуховування та цікаві майстер-класи, де теж була залучена донечка. Наступного дня Софійка виступила у заключному концерті конкурсу «Волинський кобзарик» у Луцькій обласній філармонії. Загалом за три дні на конкурсі донечка виконала 15 творів. Їй дуже сподобалося, і ми дякуємо організаторам конкурсу. Ці три дні були дуже насиченими, емоційними й атмосферними. Така кількість визначних постатей бандурного мистецтва — велика рідкість: Оксана Герасименко, Олег Созанський, Віолетта Дутчак, Юрій Курач, Руслана Лісова, Тарас Лазуркевич, Дмитро Губ’як – це дійсно найвища честь бути серед такого шанованого товариства. Але найбільша подяка за можливість бути тим, ким є Софія, звичайно, викладачеві з фаху — Марині Залізняк (яку також було запрошено організаторами як члена журі). Саме вона є потужним двигуном, який постійно змушує рухатися вперед!

Додамо, що Софійка Аль-Хадіді у 3 роки заявила мамі, що хоче грати на бандурі. Раніше дітей такого віку цього не вчили. Викладачка Марина Залізняк розробила спеціальну методику. За чотири місяці занять дівчинка вперше вийшла на велику сцену. Харківську бандуру Софія почула роки тому. Тоді ж вирішила її опанувати. У 1930-ті всі музиканти, які грали на цьому інструменті, зазнали репресій від радянської влади — їх арештовували й розстрілювали. Тоді цей різновид бандури в Україні заборонили. Зараз у нашій країні на такій грають кілька музикантів. Софійка — єдина дитина-вінничанка, вона вже дала свій перший сольний концерт. На академічній бандурі грають чотирма пальцями правої руки і трьома — лівої. На харківській — усіма.

Вікторія Снігур