Минулого тижня в ізраїльському містечку Холон відбувся чемпіонат Європи із даного виду спорту, де за перемогу боролись 256 учасників із 19 країн. Данило Стацюк і Богдан Пограничний виступали серед юніорів. У балансовій вправі їм вдалось посісти друге місце. Готував їх головний тренер збірної команди України зі спортивної акробатики Юрій Голяк.

– П’єдестал ніхто не дарує, його треба заслужити, це надзвичайно велика робота. Все життя готуєшся, а виступаєш один раз. Було дуже багато сильних спортсменів із Білорусі, Росії, Азербайджану, Англії, — каже Юрій Голяк. — Спортсмени показали гідний результат. Тепер готуємось до чемпіонату світу, який через півроку відбудеться у Швейцарії.

Б. Пограничний та Д. Стасюк

Богдан Пограничний навчається у Вінницькому національному тех­нічному університеті на електро­енергетика. Вистачає часу і на заняття, і на улюблені тренування.

– У нас було 5 виступів, але найбільше запам’ятались емоції перед останнім. Так хотілось вийти й всім довести, що ти можеш, що ти трудився, і ось він — результат. Зрештою, «бронза» наша. Попереду був Азербайджан.

13-річний Данило, якого тренер характеризує як відповідального та дисциплінованого, теж не приховує радості від вдалого виступу.

– Мене на акробатику привела мама. Не думав, що досягну таких результатів. Тренуюсь щодня, крім неділі. Жодного разу навіть думки не мав, щоб пропустити заняття. Першу медаль отримав у вісім років на чемпіонаті області. Маю титули чемпіона та призера чемпіонату України серед юнаків. Тепер маю таке звання, але вже серед дорослих. Чемпіон міжнародних (Польща та Німеччина) та всеукраїнських турнірів. Хочу пов’язати своє життя зі спортом.

Крім хлопців, добрі результати показала й доросла трійка дівчат — тендітні Олена Вихованець, Ірина Хижняк та Інна Капланська. Во­ни здобули 4 місце у балансовій вправі та в абсолюті — шосте. Тренує спортсменок заслужений тренер України Людмила Малініна.

– До цих змагань дівчатка готувались протягом року. У нас були гарні старти, ми були в Америці на етапі Кубка світу й там посіли третє місце. Потім виступали у Бельгії, було важче, виступали за дорослою програмою. На жаль, у фінал не потрапили, — каже Людмила Малініна. — На Європейських іграх посіли 5-у сходинку. Звісно, в Ізраїлі були ставки потрапити у призові місця. Дівчата добре постарались, але хотілось краще.

Окрім чемпіонату Європи, 24-27 жовтня у Холоні відбулись ще й Європейські змагання. Участь взяли 26 країн.

– Серед юнаків брали участь від нашої школи два склади. У віковій групі 12-18 років були Ангеліна Кривак, Марія Рой та Діана Грушко. Вони на 13 місці. Софія Уманець, Анастасія Харченко та Єлизавета Крот посіли чотирнадцяту сходинку. Вони виступали дуже добре, виконали всі поставлені завдання, не було падінь та грубих помилок. Справа в тому, що для дівчат це був перший досвід такого рівня змагань, й виступали на такій великій арені, де вміщається 3000 глядачів, — каже директорка Вінницької обласної ДЮСШ із складно-координаційних видів спорту Наталя Голяк. – Спортивна акробатика — це особливий вид спорту, де не можна за короткий час здобути успіхів. Крім важкої праці та наполегливості, має бути бажання перемогти. Недарма відомий боксер Віталій Кличко казав про те, що якщо не відчуваєш жаги до перемоги навіть у кінчиках нігтів, тобі нема чого виходити та боротись.

У Вінницькій школі спортивної акробатики немає власного приміщення, але завдяки фінансуванню та допомозі нашого обласного управління виділяються кошти, які було б краще витратити на розвиток та підготовку наших спортсменів.

– Але ми вимушені витрачати їх на оренду. В нас спеціа­лізований зал, сертифікований для змагань всеукраїнського та міжнародного рівнів. Є серти­фікована акробатична доріжка. Але завжди хочеться ще більшого розвитку, вдосконалення бази, кращого залу, де б спортсмени могли гідно готувати елементи, які, наприклад, готуються на батуті. Та висота стелі залу низька для такого відпрацювання. Питань багато, але ми працюємо й пишаємось своїми тренерами та вихованцями.

Вікторія Снігур