Після Константинополя її вже визнала одна із найчисельніших Грецька (Елладська) церква. А тепер й Александрійська.

Митрополит Вінницький очолив першу паломницьку делегацію ПЦУ, яка зараз перебуває в монастирях Греції. Ігумени та ігумені радо приймають братів у Христі з ПЦУ

Найстаріший після Вселенського патріархату Александрійський і всієї Африки патріархат офіційно визнав автокефальну Православну Церкву України. Про це повідомили в управлінні зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ. А Патріарх Александрійський і всієї Африки Феодор ІІ під час літургії поминав ім’я Митрополита ПЦУ Епіфанія.

Александрійський патріархат став першим серед старих патріархатів православного світу (після Константинополя, що надав Томос), який почав євхаристійне (церковне) спілкування з ПЦУ та почав поминати її предстоятеля.

Александрійський патріархат займає друге місце у диптиху православних церков світу. Загалом у диптиху перебуває 15 автокефальних церков, а ПЦУ в ньому посідає останнє місце.

Визнання Александрійським патріархатом ПЦУ стане потужним сигналом для всього православного світу і багато інших помісних церков вже заявляли, що будуть визначатись щодо свого ставлення до Православної Церкви України після того, як її визнають старі патріархати, такі як Александрійський.

Вінницькі священники разом із митрополитами Симеоном та Олександром ПЦУ служать у храмах Елладської церкви разом із грецькими. Це фото з’явилося у провідних ЗМІ Греції

До цього Собор ієрархів Грецької церкви 12 жовтня визнав автокефальну Православну Церкву України.

Елладська церква стала першою після Вселенського патріархату з-поміж помісних православних церков світу, яка визнала ПЦ, та вступає з нею у євхаристійне спілкування.

Після цього надзвичайний Синод Російської Православної Церкви уповноважив главу РПЦ патріарха Кіріла не згадувати під час богослужінь предстоятеля Елладської Православної Церкви Ієроніма. Його членом є і Митрополит УПЦ (МП) Онуфрій.

Пізніше РПЦ припинила євхаристійне спілкування з главою Елладської церкви 3 листопада за те, що той визнав автокефалію Православної Церкви України. Схоже, те саме буде і з Александрійською церквою і її Патріархом. До цього РПЦ припинило спілкування із Вселенським Патріархом за Томос.

– Але, як бачимо, такий демарш РПЦ і його підрозділу МП в Україні не лякають патріархів. Бо, як вони зазначають, такі дії – явно не від Бога. І якщо так піде і далі, то РПЦ із її філіалом МП може перетворитися на «московський талібан», — розмірковують релігієзнавці.

Делегацію паломників ПЦУ у Греції очолює вінницький митрополит Симеон. У її складі священники, матушки та віруючі із Вінниччини

– Не секрет, що цю церкву у війні України і Росії пропагандистські центри і спецслужби намагаються використати як потужний і фанатичний підрозділ «п’ятої колони». Очевидно, як їм у цьому допомагають «кроти» у державних та правоохоронних органах розхитувати протистояння, розпалювати міжконфесійну ворожнечу про «невизнану» церкву і т.п.

Натомість 29 жовтня Поль­ська Автокефальна Православна Церква заявила про невизнання Православної Церкви України вслід за російською. Як відомо, Польща більше 95 відсотків є католицькою країною, і її небагаточисельна Православна Церква – це, по суті, такий же ідеологічний філіал РПЦ, як в Україні чи Білорусі, – зазначають релігієзнавці.

Підтримка ПЦУ світовими патріархатами розрушила міф МП, який поширюють недобросовісні віруючі та священники, про те, що ПЦУ – не визнана в світі церква. Хоча УПЦ (МП) немає в жодному світовому переліку.

Є РПЦ, а МП – її філіал в Україні. Про це заявив днями і міністр культури України та вимагає вказати юридичну приналежність цієї церкви до РПЦ. Як це є насправді.

Донедавна виконанню цього закону перешкоджав судовий позов УПЦ (МП). Його ініціював відомий нардеп і прихильник «руского міра» Новінський.

Нагадуємо, що Вінницький кафедральний собор на чолі з митрополитом Симеоном разом із громадою та більшою частиною священників одними із перших перейшли із МП до ПЦУ. Їхньому прикладу послідували десятки громад.

Сьогодні митрополит Симеон є пожиттєвим членом Синоду ПЦУ і очолив комісію з канонізації святих.

І, як він зазначає, «колесо історії запущене, і його вже не зупинить ніхто… Українська церква є і буде». Бо на це була воля Божа.

Цими днями митрополит Симеон разом із священниками та парафіянами ПЦУ перебуває із першою офіційною паломницькою поїздкою в Греції. Там у монастирях Грецької церкви радо приймають паломників ПЦУ із України. Делегація із Православної Церкви України вже побувала в славнозвісних Метеорах, де нараховується 24 монастирі, а також монастирі Богородиці Милуючої у Ксіньяді. Саме тут пастухові явилась Божа Матір і повідомила, що тут знаходиться її ікона. І там на глибині півтора метра дійсно знайшли цю чудодійну ікону, яка сотні років пролежала у землі, але залишилась неушкодженою. Ігумен Афанасій уважно вислухав прочан і їхні розповіді про церковне життя в Україні та закликав відвідати інших паломників ПЦУ обитель Матері Божої Милуючої — тут їх радо зустрінуть. Як і в монастирі Іоана Руського, де також побувала делегація. Як і в монастирях святого Афону та інших.

Це надзвичайно важлива поїздка, бо саме вона і офіційні прийоми в храмах та монастирях розвіюють міфи проповідників «руского міра», недобросовісних священників та парафіян УПЦ (МП), які поширюють чутки, у т.ч. і на проповідях, що ПЦУ — не визнана у світі та парафіяни і духовенство не приймають її у монастирях. Але саме Метеори та Афон є найшанованішими світовими православними святинями. І саме із Греції до України, а вже потім Росії приходили Божі посланці, щоб будувати тут святі обителі.

Юлія Іванюк