Українські фермери тих 213 тисяч гектарів мають можливість купити? Прості трударі від землі, що мають голову, бажання, трудолюбиві руки, люблять село, в якому живуть і працюють, – також ні.

Скуплять грошові мішки. І яка вже різниця – іноземці чи ні? Їм купити наші паспорти – раз плюнути. Скільки у Коломойського громадянств? Здається, 4. А таких – сотні і тисячі. І ось створиться ще одна – міцніша, може, навіть за існуючу в промисловості спайку – земельних олігархів. Вони візьмуть цю бідну Україну і її народ за горло так, що і дихнути буде за гроші. Уявіть — це ж куплять 80-100 сіл. І огородять усе – вже ступити на землю, до ставка, лісу буде за гроші чи взагалі заборонено! Треба негайно знімати цей закон і виносити на референдум.

Олег Слободянюк,
Козятинський район

Скажіть, хто в час війни і зубожіння продає землю в державі, яку хоче відстояти?

Думаю, тільки безмозгла людина або зрадник. Ось я вам зараз намалюю, що буде у нас в селі. 50 відсотків хворих на онко, радикуліти та інфарти з інсультами – продадуть її вже завтра через безвихідь – рятуватимуть життя. Десь процентів 30 алкоголіків вже її віддали в пожиттєву оренду за пляшку. Але хоч діти мали надію на той пай. Тепер – продадуть усе. Батьки захочуть дитину вивчити – продадуть. А потім та дитина в село повернеться, бо ж тих юристів чи менеджерів – явний перебір! І що? Скупщик у них усіх скупить цю землю.

А у мене чи сусіда пай буде всередині поля, вже ним скупленого. А у мене туди – жодного проходу. Не кажучи вже про техніку, щоб завести. Припре до стінки: або продавай – орендувати вже не буду сам пай і другим не дозволю — не пущу через інші паї. Ось і продамо ми за безцінь… А далі цілі села – десятки сіл, сотні, тисячі – приречених селян-батраків. Він до свого землеконгломерату на роботу візьме від сили 15-25 чоловік. А решта – голодні і холодні голодранці. І не лише вони – їхні народжені і ще ні діти і онуки. Що їм робити – без землі і грошей?

Їхати до міста! Але це буде міграція мільйонна – десятками мільйонів! Хто їх прийме?! Другий шлях – щоб здобути шматок хліба, треба йти в банди! Грабувати, вбивати… І будуть нові коліївщини, гайдамаччини! Чи ви, може, не знаєте історії? Людям треба дати можливість продати пай – але державі, в її банк, а не відкривати базар землі із хаосом і шахрайством!

Ольга Токарчук,
Гайсинський район

Заберуть землю – заберуть країну?

Я зараз звертаюсь до українців і побратимів інших національностей. Всіх, хто хоче незалежної України. Брати і сестри, нас 93 відсотки, ми на своїй Богом даній землі! Її захищає Конституція України. Статті 12-15 говорять, що земля, надра, ліси і озера є власністю народу України. То чому якась монобільшість має вирішувати – скільки, куди і почому цю землю продавати? Хто і на які закони опирався, що має бути в одні руки 213 тисяч гектарів? Люди! Ви хоч уявляєте, які і чиї ті волохаті руки, що загребуть такий безмірний лан раз і назавжди?!! А що залишиться нашим дітям? Вкрали заводи і фабрики, злодії стали олігархами! Але й їх можна посунути, а підприємства збудувати нові! А землю віддаємо навічно!!! Україна – це аграрна країна – тут все тримається на землі!

Землю можуть скупити агенти ворога

Скажіть, після того, як наші есбеушники і міліціонери, інші силовики в 80-90 відсотках зрадили в Криму і на Донбасі, ви вірите, що вони убезпечать Україну від скупівлі української землі ворогами? Я категорично проти продажу землі в час війни. Спочатку закінчити треба її – а тоді розробити цивілізований ринок для українців.

Надія Присяжнюк,
вінничанка

Під крики «ганьба» приймали у ВР закон про ринок землі

Ця афера розроблена за межами України

Я вже давно відчуваю задуману далеко за межами України дуже вузьким колом людей із дуже товстезними гаманцями аферу для України. Невже незрозуміло, що українська земля сьогодні – найпривабливіший у світі товар! Бо ж вона вічна – і буде завжди плодоносити, на ній можна що завгодно побудувати, навіть енергетичну незалежність! Це ж всі розуміють, тому ось так швидко через біль­шість популістів і необізнаного стада монобіль­шості задумали приватизувати за копійки.

Валерій Онищук,
Жмеринка

Порівняйте господарства фермерів і латифундистів на Вінниччині

Запрошую вас вже сьогодні в подорож Вінниччиною. Поїдьте до Каленича, Спориша чи інших фермерських господарств. Мо­же, там і не повний ідеал – але люди забезпечені роботою, села не доведені «до ручки». Бо ж там ці фермери живуть, в місцевий бюджет платять податки, тратять кошти на школи, дитсадки, де навчаються їхні діти…

А тепер проїдьте тими селами, де земля в оренді латифундистів – тігіпків, бахматюків, косюків, у т.ч і порошенків… У кращому випадку в районі лише представництво, в опустілих приміщеннях шкіл, клубів, магазинів вітер свище, «востребувані» з десяток селян… А решта спивається чи якось там копирсається в гноєві – щоб якесь порося чи теля вигодувати. Дороги вщент розбиті їхніми багатотонниками, ліси, садки винищені всякими отрутохімікатами! Пасовиська потихеньку розорюються, пасти череду ніде! То це лише оренда! Ще хтось щось може вимагати! А так викуплять цілі села і утворять резервації! Ще й поставлять охорону – щоб «стріляла» … Хто думав і чим, як писався цей недолугий закон!?

Василь Прощарук,
Вінницький район

Це олігархи так намалювали 231 000 собі в руки?

Скажіть, якщо земля — народна власність за Конституцією, то чому нас не запитують на референдумі, як і кому її продавати? Чому вчора президент і «слуги» обіцяли, що запитають у народу, а сьогодні складається враження, що за нас продовжує вирішувати та проклята народом компашка олігархів. Сіли вони в тісному колі за стіл, намалювали карту, кому скільки купити – вийшло по 213 тисяч. Дали своїм маріонеткам завдання – і ось уже нате закон. Якщо його приймуть, це буде катастрофа для українського народу.

Вам не здається підозрілим, що останнім часом в Україну повернулись із своїх Швейцарій, Америк і Ізраїлю дуже одіозні мільярдери? Чи не тому, що мають плани – скупити українську землю та побудувати тут такий собі закритий апартеїд, як був в ЮАР?

Не секрет, що вони так швидко стали олігархами, бо не сплачували податків, відмивали кошти через офшори, шахраювали і багато чого ще робили протизаконного. І ось на них у тій же Європі, Америці стали заводити справи. Там стало жити їм небезпечно. Засвітила перспектива довгих тюремних термінів, як у Лазаренка. І тому вони вирішили різко стати українськими громадянами і патріотами. Зверніть увагу, кому вигідно так довго не ратифікувати міжнародне римське право та статтю в законі – Україна своїх громадян не віддає другим країнам. Якщо навіть в Америці правоохоронці довели, що цей чоловік – український олігарх – вкрав найбільше в історії, 562 млрд дол. І йому світить довічне.

Ось цим вони і хочуть прикритись, будуючи собі такий олігархопаханат. Але сировина – руда, метал, трубопрокат – це імпорт, який можуть в будь-який момент припинити! Потрапити під санкції! А ось земля! Вона ж вічна годувальниця! Тому за копійки скупити її у народу-лоха і потім годувати вже зібраним хлібом втридорога – безпрограшний варіант.

Тому зараз ми маємо всі гуртуватись, не мовчати і захистити землю-годувальницю! А інакше – наше майбутнє в олігархопаханаті як їхніх батраків!

Тетяна Василенко,
вінничанка

Свиня у труні, яку активісти принесли під ВР

Землю продають в усьому світі – і ми повинні. Але як?

У мене є 2 паї, 6 га землі у Оратівському районі. Передали за заповітом батько та мати. Два роки тому оренда їх у агрохолдингу закінчилась. Захотів забрати. А там мій підроблений підпис ще на 20 років оренди. І то з правом пролонгування. Вже 3-й рік суджусь. Оплачую дорогих адвокатів. Бо в тих холдингах дуже хитрі юристи. А так би продав його, купив доньці в місті квартиру, яку вона зараз наймає – і забув би все, як страшний сон.

Олег Ковальчук,
читач

Спочатку віддамо борг дітям та внукам «ворогів народу»

Сто років тому українська земля вже була у приватній власності. І, якщо вірити історії, в 1913 році годувала хлібом майже всю Європу. Нам потрібно було пережити страшну громадянську війну, голодомор і повбивати тодішніх власників земельних ділянок. Так наші чорноземи стали колгоспними і державними. Тоді, до речі, землевласників страчували як ворогів народу, тепер нові господарі гектарів інвестори, рятівники нашої країни.

Звісно, червоний терор не залишив ніяких шансів нащадкам колишніх хазяїв повернути своє законне майно. Тепер це їхнє уже тоді куплене і силоміць забране піде до українських скоробагатьків та заможних іноземців. То, виходить, що кожен черговий громадянський конфлікт у нашій державі не заради соціальної справедливості, а лише для того, щоб перерозподілити ресурси на користь сильнішого, а не працьовитішого?

Можливо, молодій владній команді хтось приплатив за цю реформу, а може, бракує пам’яті, то хотілося б нагадати їм справедливу європейську практику вирішення таких проблем.

Спочатку має бути відновлена справедливість щодо тих безневинно убієнних українських господарів, котрих знищив біль­шовицький режим. Їхні нащадки, котрі зможуть довести своє право на ці землі, повинні безкоштовно отримати їх у свою власність. А тоді уже можна буде говорити про справедливий ринок землі. До речі, в країнах Балтії так було зроблено, і завдяки цьому країни уникли громадянських протистоянь.

Віктор Петраченко,
Ямпільський район

Олігархи запустять у села банди! І вони дожмуть усіх продавати землю?

Пригадую, як розпайовували наш колгосп. Притиснув голова перелякану більшість – віддали йому і контори, і приміщення, і автопарк, і магазин, землю в оренду 400 га. А потім він все це приватизував через своїх і дружини родичів та сватів та створив уже свій приватний колгосп. А нам – пайовикам залишив стару жомову та силосну яму в полі і корівники, що валились. Були у нас з десяток активістів, то найняв відомих бандитів із Вінниці – одному машину спалили, іншому – хату. Замовкли всі! А він досі робить, що хоче. Тепер уже в об’єднаній громаді має більшість депутатів – вибрали підкупом та махінаціями із пропискою цілого табору ромів… Ось так буде і з землею. Почне скупляти якийсь агробарон. Запустить спочатку добровільно своїх скупщиків. Потім банду найме. Прийдуть до беззахисного селянина, приставлять ніж чи пістолет – і або підписуй, або хана. Ось так в Україні буде за такими законами продаватись земля.

Василь Гонюк,
Немирівський район

В руках тримаю пригорщу землі (вірш)

В руках тримаю пригорщу землі,
Яка ввібрала кров і піт, і біль…
Царі ординські, хани, королі
На землю нашу перлись звідусіль.

Якщо її стиснути в кулаку,
То з неї кров людська зацебенить,
Стече струмком і виповнить ріку,
Червоним Чорне стане море вмить.

Впродовж віків, впродовж тисячоліть
Вона вбирала кров, як наче воду.
Вдалося в битвах пращурам зуміть
Відвоювати землю і свободу.

Тому тепер для нас вона свята,
Це наша годувальниця і мати.
А більшість депутатська неспроста
Святиню нашу хоче розпродати.

Ті, хто її загарбати не зміг,
Тепер придбають землю за долари.
Нащадки тих, хто у борні поліг,
Отримають два метри, не гектари…

Мирослав Вересюк


Від редакції. Закон про продаж землі вже охрестили епохальним, історичним. Опоненти назвали найбільшою антиконституційною аферою України. Він змусив задуматись кожного українця, тому що Україна – аграрна країна. І майже у кожній родині є паї, земельні ділянки. Вперше «Слуги народу» і президент Зеленський зіткнулись із народним протистоянням переважної більшості: 68-75 відсотків українців проти продажу землі, принаймні норм закону про продаж землі, ухвалених у 1-му читанні.

Земля розмежувала парламент. У жорстку опозицію вже перейшла «Батьківщина». Юлія Тимошенко заявила, що їхня фракція подала до суду «Слуг» через цей закон. Нещадній критиці закон піддали і ЄС та «Голос», об’єднання «За майбутнє».

Лише двоє депутатів від Він­ниччини – Драбовський та Борзова – проголосували за закон про продаж землі. З 11 листопада незгодні громадські активісти проголосили безстрокову акцію проти розпродажу землі. Це і блокування доріг по всій Україні. 21 листопада – збір на Майдані в 5-ту річницю його початку.

Ми продовжуємо обговорення на сайті та в наступних номерах. Тому діліться своїми думками. Адже народ — джерело влади в Україні, всі решта – слуги!