Адже в області під час другої світової війни загинуло близько 200 тисяч євреїв… І у Вінниці, зокрема, більше 20 тисяч. Не випадково, що саме 560 мешканців Вінницької області офіційно визнані, як Праведники народів світу – рятівники євреїв, полонених і біженців під час другої світової війни… Лише у Вінниці жило 50 «Праведників», які в роки війни вчинили неймовірні за своєю сміливістю, людяністю та самопожертвою подвиги!

Тому саме про них йшла мова 20 листопада у Вінниці по вулиці Максимовича біля «Зеленбуду»… Де 80 років тому нацисти фільтрували і розстрілювали вінницьких євреїв, відбирали у матерів дітей і позбавили життя більше 5 тисяч маленьких діток…

– Дітей відбирали у батьків та розстрілювали окремо! Бо катам заважав крик і галас буля цих воріт. Тут лежать більше 5 тисяч дітей, які не стали лікарями, вчителями і робітниками! Але на Вінниччині були сміливі люди – лише 560 офіційних Праведників світу, які ря ритували євреїв, полонених і дітей від нацистів! Знаєте, серед вінничан найбільше справжніх Праведників. Найбільше їх було у Вінниці, Немирові, Хмільнику і селі-рятівнику – Красному!

І я хочу видати книгу із їхніми прізвищами, яких насправді набагато більше, та вклонитись кожному! – сказала в цей день Фаїна Винокур на відкритті у Вінниці пам’ятника Праведникам народів світу.

До речі, виготовив пам’ятник майстер із Теплика Володимир Насонов.

І за словами керівника вінницького музею Голокосту Леоніда Трахтенберга, його створення стало можливим завдяки спільним зусиллям єврейської громади, а також за сприяння міської та обласної влади.

Про страшні подробиці знищення єврейського населення Вінниччина, а також героїчні вчинки вінничан розповіли заступник голови Вінницького товариства колишніх в’язнів гето та концтаборів Ціля Аронівна Краснер.  Від представників сімей праведників виступила Тетяна Ілюхіна-Манілко. Голова організації “Подільська спадщина”, кандидат історичних наук, доцент кафедри всесвітньої історії Павло Кравченко поділився історією власної сім’ї, яка також брала участь в переховуванні євреїв від нацистів.