Кілька днів тому для пояснень до Ямпільського районного відділу Національної поліції викликали мешканців Великої Кісниці. Вони ще на початку року майже одноголосно проголосували за Православну Церкву України. Більше того, від­стояли своє право на зміну релігійної приналежності в суді, і на храм, і на землю теж. Здавалося б, жодних запитань не мало виникати. Але раптом їх запросили до поліції…

– Ми свої збори знімали на ві­део жодних порушень там не бу­ло. Все відбувалося прозоро і відкрито, — розповідає голова релігійної громади Катерина Бажура. — За ПЦУ тоді проголосувало 230 людей. Три десятки прихильників Московського Патріархату демонстративно покинули зібрання. А тепер, виходить, що все було незаконно?

– Уже минуло півтори години, як у кабінеті слідчого Сергія Лупова, котрий виконує доручення вінницької слідчої, перебуває Тетяна Демко, — розповідає депутат районної ради Василь Кізка, до якого звернулися мешканці Великої Кісниці. — Складається враження, що з неї «витискують» потрібні свідчення. Коли ми почали обурюватися, слідчий заявив: «Буду тримати, скільки захочу!»

Розгнівані люди звернулися до начальника райвідділу поліції Ярослава Марченка.

– Слідчий не може відпустити її, поки не поставить всі потрібні запитання, — відповів він. — Якщо щось не влаштовує — викликайте адвоката. А повістки ми можемо переписати і на інший час…

Зрештою, після скандалу відбирати пояснення покликали ще одного слідчого. Справа почала рухатися швидше, селяни посилалися на 63 статтю Конституції і давати будь-які свід­чення без адвоката відмовлялися.

Для мешканців Великої Кіс­ниці очевидно одне — таким чином з них хочуть здобути покази про нібито незаконність зборів. Тільки о 14.30 мешканців Великої Кісниці відпустили додому. А вже у понеділок Ямпільський районний суд приступив до розгляду позову релігійної громади Великої Кісниці щодо перешкоджання користування храмом. Так що крапку у релігійному питанні навіть у цій окремо взятій громаді ставити ще рано.

А тим часом, сам І. Салецький звернувся до суду із вимогою відсторонити слідчу поліції від ведення його справи, бо вважає, що вона перешкоджає його виїздам у райони, де йдуть слухання, вибірково ставиться до свідків. На що С. Воронюк заперечила:

– Я не визнаю, хто правий, а хто ні. Лише встановлюю докази неправомірних дій І. Салецького.

Суддя Андрій Михайленко не задовільнив позов І. Салецького. Тому слідча і далі вестиме цю резонансну справу.