Бо тут депутати згадали про порушення в роботі інтернатів у області. Зокрема нашуміла ситуація із Плисківським психоневрологічним інтернатом… Про «шок» у Погребищенському районі розповіла начальник відділу Регіонального представництва Секретаріату Уповноваженого ВР з прав людини Олена Ярошенко. Цього разу у зоні особливої уваги також опинилися Буднянська спе­ціальна загально­освітня школа-інтер­нат Шар­городського району; Муровано­­­куриловецька загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів Вінницької обласної ради; КНП «Тульчинський обласний спеціалізований будинок дитини з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки».

Кричущі факти незаконного позбавлення волі підопічних Плисківського психоневрологічного інтернату, про котрі прокотився резонанс всією країною, вже взялася розслідувати поліція. Нагадаємо, у цьому закладі підопічних на ніч закривали голими в одній з кімнат. Хворі не мали можливості вийти в туалет і були вимушені справляти фізіологічні потреби на підлогу… За результатами обговорення, члени постійної комісії ухвалили рішення звернутись до голови облдержадміністрації Владислава Скальського про звільнення посадових осіб. Йому порекомендували звільнити із займаної посади заступника голови облдержадміністрації Ігоря Івасюка, який відповідає за реалізацію повноважень в соціальній та гуманітарній сферах. Також відсторонити в.о. директора департаменту освіти і науки облдержадміністрації Володимира Буняка як керівника галузевого органу виконавчої влади. Саме цей орган мав здійснювати контроль і нагляд за фаховою діяльністю шкіл-інтернатів, — ви­рішила комісія під головуванням Олександра Масленнікова.

Це рішення депутатів Ігор Івасюк вважає повною маячнею.

– З таким успіхом вони могли взяти участь в імпічменті Трампа, там Україна не на останніх ролях, — прокоментував він. — Якими мотивами керувалися члени комісії — невідомо. Як на те пішло, то по закладах освіти там взагалі жодних питань немає. В основному — проблеми з Плисківським інтернатом, але він жодного стосунку до освіти не має. І взагалі, когось звільняти — це не їхні повноваження. Обласна рада ще не керує облдержадміністрацією.

Про те, що в інтернатах, спецшколах, інших дошкільних та освітніх закладах є чимало порушень і вони чиняться десятки років – нам не раз повідомляли читачі. І про розкрадання майна, харчів, коштів, насилля над вихованцями, зловживання владою керівництва. Але несподівано нам повідомили у коридорах влади і таку версію ультимативної поведінки конкретних депутатів: стало відомо, що син одного із впливових депутатів облради не зміг скласти ЗНО і впливовий тато намагався «порішати» це питання через керівництво обласної освіти… Але отримав відмову. Тому до звільнення Ігоря Івасюка комісія додала «скальп» директора департаменту обласної освіти Володимира Буняка? Адже, окрім скандального заваленого ЗНО, в цій темі ще фігурує персональний бізнес кількох обранців облради, які хотіли б отримувати «дивіденди» від свого депутатства ще й з освітянської галузі на Вінниччині…

Ілона ВАЛЬТЕР