І знайшли там 5 найбільших сучасних «власників» землі на Вінниччині… І треба визнати, що ці прізвища і фірми вас здивують, бо дотепер у переліку земельних «магнатів» області фігурували зовсім інші впливові вінничани — депутати, президенти, інвестори і меценати!

Тому серед ТОП-5 латифундистів Вінниччини завдяки Latifundist.com

1. Юрій Косюк — 150 тис. га, його компанія «Миронівський хлібопродукт» (МХП) — найбільший в Україні та Європі виробник курячого м’яса та м’ясних продуктів («Наша ряба», «Легко!», «Бащинський» та ін.). Компанія обробляє близько 380 тис. га землі. Має одні з найвищих показників урожайності основних зернових культур. Основну частину врожаю зернових компанія використовує для власних потреб — виробництва комбікорму для курей.

До речі, в МХП 65% акцій належать Юрію Косюку, а ще 35% акцій знаходяться у вільному обігу на Лондонській фондовій біржі. І в цьому бізнесі також 2 народних депутати від Вінниччини. Микола Кучер — екс гендиректор і власник 10% акцій компанії «Зернопродукт МХП». Його донька — Лариса Білозір також стала народним депутатом і працювала в Громадській організації «Соціальний центр МХП».

А 5-й президент України Петро Порошенко офіційно має 122 тис. га і впевнено входить у першу п’ятірку рейтингу найбагатших аграріїв України. Звісно, що флагманом агробізнесу Порошенка є холдинг «Укрпромінвест-Агро». І основна культура агробізнесу — цукровий буряк. Холдинг «Укрпромінвест-Агро» має два із 6 діючих на Вінниччині цукрових заводів. Це Крижопільський і Гайсинський. Основні земельні угід­дя розміщені у Вінницькій області. А також в інших областях центральної частини держави — Полтавській, Житомирсь­кій, Черкаській, Дніпропетровській та Кіровоградській областях.

Третім за землями в області є співвласник «Епіцентру» Олександр Герега із 70 тис. га. Бо у «Вінницькій аграрно-промисловій групі» відбулися зміни власників. 80% за 27,2 млн грн. викупила компанія «Епі­центр К», співвласником якої є народний депутат Олександр Герега. По 10% долі в компанії залишилось у офшорної фірми «Юнар холдинг ЛТД» (3,4 млн грн.) та українського сільгосп­підприємства «Нива і К» (3,4 млн грн.). За інформацією YouControl, керівництво «Він­ницької аграрно-промислової групи» не змінилося, ним залишився Володимир Барцьось (депутат облради — Аграрна партія України).

На 4-му місці американці Джордж Рор, Моріс Табасінік — 50 тис. га. Бо поки тривають дискусії про заборону продажу землі іноземцям, ці двоє американців — основні власники групи «Агропросперіс» (головний інвестор NCH Capital). Розмір земельного банку: 800 тис. га (430 тис. га в Україні). Засновник компанії Джордж Рор — син будівельного магната, який 30 років пропрацював у столиці Колумбії Боготі. Його батько родом зі Львова, мати — з Мукачевого. Головний офіс NCH розташувався в Нью-Йорку. Компанія почала ще в 90-х інвестувати у країни пострадянського простору.

Компанія зібрала близько 820 000 га в Україні, Росії, Молдові, Болгарії, Казахстані і Румунії, сформувала одну з найбільших у Східній Європі мереж елеваторів.

Більше половини земельного банку знаходиться саме в Україні. NCH контролює землі у 16 областях України. Компанія збирала поля в найродючіших сільськогосподарських регіонах: Хмельницькій, Він­ницькій, Полтавській і Харківсь­кій областях.

І 5-ий у вінницькому ТОПі — Станіслав Войтович — 27,2 тис га. До речі, він третій Герой України в першій п’ятірці вінницьких латифундистів — президент групи компаній «ТЕРРА ФУД». А почалося все у 1999 році, коли Станіслав Андрійович почав створювати вертикально інтегрований холдинг, основою якого став Тульчинський маслосирзавод.

Сьогодні бренди компанії: «Тульчинка», «Ферма», Premialle, «Біла лінія». Агрокомплекс «Зелена долина», заснований у 2004 році, — один із найбільших сільгоспвиробників півдня Вінницької області, який представляє аграрний напрямок діяльності «ТЕРРА ФУД». До структури компанії входять кілька агроформувань, а також цукровий завод, племзавод та хлібоприймальне підприємство. Основні напрямки — вирощування та переробка цукрового буряку, зернових, бобових, олійних та кормових культур…

Сергій Годун