Розмір офіційного прожиткового мінімуму, який фігурує в законі про Держбюджет і на підставі якого розраховуються пенсії і багато соціальних виплат, визнаний незаконним. Нагадаємо, згідно Держбюджету-2020 прожитковий мінімум на одну працездатну людину на місяць з 1 січня 2020 року складе 2102 грн.

Як повідомляє сайт проекту “Відкритий суд”, 20 листопада 2019-го року Окружний адміністративний суд Києва завершив розгляд резонансної судової справи про незаконність розміру прожиткового мінімуму за позовом керівника проекту “Відкритий суд”, кандидата юридичних наук Станіслава Батрина до Кабінету міністрів України. Колегія суддів постановила визнати протиправними бездіяльність і дії Кабміну щодо встановлення справедливого розміру прожиткового мінімуму і зобов’язала уряд встановити прожитковий мінімум відповідно до вимог законів “Про прожитковий мінімум” і “Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії”.

Після рішення суду уряд буде зобов’язаний перерахувати весь державний бюджет України, вважає Батрин. Причому, якщо вимога суду буде виконана в повному обсязі, розмір прожиткового мінімуму може бути близько 4500 грн. Визначати прожитковий мінімум буде експертне співтовариство з урахуванням медичних, соціологічних та ін. наукових норм і реального рівня цін. Хоча, за даними Світового банку, для країн Східної Європи прожитковий мінімум, необхідний тільки для відтворення життєвих функцій, становить близько 5 доларів на день. За нинішнім курсом це близько 3600-3700 грн в місяць.