До редакції масово звертаються читачі зі всієї області, які схвильовані тим, що жом для худоби став дефіцитом.

Мало того, що його стали виробляти менше, ціна кусається — 6000 гривень за 10 тонн, та ще й придбати неможливо.

– У минулому році, щоб придбати жом, доводилось по кілька діб простояти в заторі біля цукрозаводу. Люди змушені були днювати та ночувати у машинах, запасатися терпінням. Від’їхати на обід — означало вилетіти з черги. Крім того, доводилось платити надто дорого — своїм здоров’ям, адже погода на вулиці аж ніяк не сприяла таким тривалим посиденькам під стінами заводу, — скаржаться читачі з Хміль­ницького району. – Тепер жом просто нереально придбати, телефонували на цукрозавод, який знаходиться неподалік, там беруть за КамАЗ 6000 гривень, але вже продукції нема. Мовляв, посіяли менше буряків, а погодні катаклізми ще й знищили чимало. Тож зібрали вдвічі менше ніж очікували. Крім того, в області працює лише 5 заводів, тож забезпечити всіх жомом не можуть. А такі гіганти, як були в Уладівці, Корделівці та Бродецькому — вирізані. Мешканцям Калинівського та Козятинського районів доводиться везти жом навіть з сусідніх областей. За доставку беруть від 1500 гривень, для пенсіонерів просто непідйомна сума! Доживемо скоро до того, що жом завозитимуть з Польщі до нас. Годувати корівок картоплею теж дорого — вона значно виросла в ціні.

Директор Жданівського цукрового заводу Володимир Омельченко під­твер­джує — проблема із жомом справді є й вона по всій області.

– Це вперше стикаюсь із такою ситуацією за довгі роки роботи. Жом справді не продається, бо мало сировини та поганий урожай. Крім того, якщо в минулому році фермерські господарства здали на переробку 170 тисяч тонн буряків, то цього лише 50 тисяч. Але всім нашим пайовикам ми видали по 10 тонн жому, як бути іншим — важко сказати. Сподіваюсь, що в 2020 році такої проблеми вже не буде.

Вікторія Снігур