Минулої суботи, на католицьке свято Освячення Латеранської базиліки, у Київсь­кому конкафедральному храмі відбулися єпископські освячення Олександра Язловецького.

Нещодавно Святіший Отець Франциск призначив його єпископом-помічником Київсько-Житомирської дієцезії Римо-католицької Церкви. 40-річний Олександр Язловецький став другим наймолодшим католицьким єпископом у світі і наймолодшим в Україні. А народився він у Гибалівці поблизу Шаргорода.

– Завжди перед очима стоїть наш храм святого Флоріана. Ті, хто його бачив, знають, який він гарний, – каже отець Олександр. – Пам’ятаю урочисті меси, орган грає, багато людей… Я стояв десь в куточку і думав, як це пробратись до причастя.

Після навчання у школі та ПТУ вступив до Вищої духовної семінарії Святого Духа у місті Городок Хмельницької області. Працював вікарієм у селі Мурафі Шаргородського району та вихователем у Городоцькій семінарії. Згодом вступив до Папського Латеранського університету в Римі, де отримав ступінь доктора з канонічного права.

Своїм гербом Олександр Язловецький обрав сокиру, символ Томаса Мора, який є його духовним натхненником, та чашу з книгою на тлі українського жовто-синього прапора. Виявляється, герб — це перша річ, яку треба зробити після призначення єпископом.

Новий єпископ вільно спілкується шістьма мовами. З 2014 до 2018 року став ректором Вищої духовної семінарії Кам’янець-Подільської дієцезії.

Єпископ Олександр відправив свою першу приміційну єпископську святу месу у Житомирі. На цій урочистій Святій Євхаристії зустрілись наймолодший і найстарший єпископи України.

Тетяна ВЕРБИЦЬКА