Що таять в собі візерунки українських рушників? Про це добре знає Ганна Секрет, заслужена журналістка України, яка зібрала їх не одну сотню. Її унікальна колекція по­дільських рушників нині демонструється у музеї Коцюбинського.

…Тісно було у світлиці, де зібрались вишивальниці з усієї Вінниччини, самодіяльні і професійні артисти, композитори, письменники, поети — шанувальники дивовижних магічних орнаментів на полотні! Серед них і благословенні знаки Води та Сонця, і калина — як символ відродження, дубове листя – сила, сад-виноград – життя, мак – захист, троянда – краса, пара пташок – любов, хміль – молоде буяння і т.д. Найбільш притягальним магнітом були старовинні рушники. Скільки років пройшло із позаминулого ХІХ століття, а вони не старіють! Загальне захоплення викликав родовий рушник із раком посередині – символом чистої води, чистоти. Його у 1912-му вишила Степаха, бабця Ганни Василівни…

– Вінничанка Галина Данилюк, заслужена майстриня народної творчості України, створила стільки вишивок, що їхніми нитками можна планету двічі обкрутити! А Любов Шаломай однією рукою вишила більше 40 портретів видатних українців, які звеличували Україну в усі віки. Люба з Ободівки вишила рушник із розкішним півнем, Тетяна Кравець із Баланівки — з пишним короваєм, неповторними рушниками володіють Лариса Любенко та Ніна Миколаївна із «Українського сувеніру». Та й кожна людина по-своєму дивоцвіт, хто у чому кохається! — представляла гостей Ганна Секрет.

Відкриття виставки перетворилось на народне свято. Відчувалось, що тут зібрались однодумці, настрій у всіх був чудовий! Жартували, читали вірші, співали і грали на різних інструментах… А різнокольорові рушники наче посміхались на стінах!

Виставка рушників Ганни Секрет у світлиці музею Коцюбинського триватиме до 1 грудня 2019 року.