У селі Цекинівка на Ям­пільщині вже втретє відбувся міжнародний фестиваль «Вино і голубці».

Окрім традиційних українських голубців, замотаних у капустяне листя, тут пригощали російськими більшого розміру, які запікали у фользі, а також долмою у виноградному листі та навіть циганськими з м’ясом індички.

– Цей фестиваль об’єднує Україну та Молдову в чудове сільське свято. Це і заробіток, і задоволення, — кажуть жителі Цекинівки. — У нас кожна господиня готує свої, особливі голубці. На пробу приготували десять 10-літрових відер голубців. Кожен охочий зміг посмакувати. Теж саме стосується і вина: традиція виготовляти цей напій давня. Однак цекинівське вино і молдовське — це «дві великі різниці». Асор­тимент вина у нас нівроку — з кульбаби, пелюсток троянд, шовковиці, бузини, ожини, калини, смородини, винограду.

На фестивалі запалювали на сцені артисти з Києва і майс­три з Прикарпаття — івано­франківські умільці привезли свої вироби з шерсті, а також з дерева. У будинку культури відбулась концертна програма. Участь взяли три колективи з Молдови. Була присутня депутат парламенту Молдови Альона Піліпецька та підприємець з Києва Костянтин Тимофенко. Він родом з Цекинівки, й саме йому належить ідея організувати таке свято. Тепер слава про цекинівські голубці та вино облетіла Україну і Молдову.

Рецепт голубців по-циганськи від подружжя Журавських

Основні інгредієнти: 0,5 кг рису, 1 кг філе індика, 1 кг свинини, 2 кг ребер свинини. Рис (круглої форми) промивають декілька разів, запарюють кип’ятком і залишають настоюватися. Тим часом готують на сковороді м’ясо свинини. Ріжуть кубиками 1,5 см, не менше. Тушкують на сковороді разом з цибулею та морквою, теж нарізаною ножем. Все заливають томатом. М’ясо індика нарізають кубиками, але не тушкують, а кладуть у запарений рис.

Туди ж додають спеції — бажано ще свіжу зелену цибулю, кріп, петрушку. Спецій має бути багато і різних. Рис і спеції поливають двома ложками олії. Коли м’ясо свинини протушкувалося наполовину, його теж додають у вже приготовлену начинку, перемішують. Готують на капустяному листі. Вибирають сорт з тонким листям. Трохи пропарюють листя. Вирізають прожилки. Кладуть приготовлену масу в листок. Перед тим, як загорнути, зверху ставлять частинку реберця (їх рубають на шматочки до 5 см). На дно казана стелять листя. Голубці викладають пошарово. Між шарами кладуть шматки свинячої підчеревини. Готують на малому вогні.

Віталіна Володимирова