Варто зазначити, що на цю зустріч з аграріями в Інституті кормів потрапили далеко не всі фермери, представники громад та депутати облради… Бо посадовець від Зе приїхав немов таємно, дуже швидко презентував головні тези ринку землі та різко реагував на критику та жорстку питання вінничан під час «Форуму»…

Тому голова ВінОДА Владислав Скальський знову в ролі модератора ледь стримував земляків, як і на зустрічі із міністром оборони… Та разом із Миловановим відчув у ці 3 години «всю народну любов і багаторазове – Я голосував за Зе і тепер жалкую…»

Втім, Форум із запізненням а 30 хвилин таки розпочався із «швидкої» презентації міністра, який на картинках спробував пояснити вигоди від майбутнього ринку землі…

Йшлося про законопроєкт №2178-10, який прийняли 240 народних депутатів в першому читанні 13 листопада….

Ось основні тези від міністра «землі»:

1. Землю будуть продавати по 20 га із лоту…

2.Іноземці зможуть купувати землю після 2024-го року, але тепер до ринку допустять «юридичних осіб» – що теж саме, тільки навиворіт.

3. Аграріям обіцяють дешеві кредити на землю в розмірі 3-5% річних через відшкодування 15% ставок по кредиту в банках на термін до 30 років…

4. Весь ринок землі буде електронним… І покарання за рейдерство зросте в рази.

5. Землю під окупацією та Криму ніхто поки чіпати не буде…

Ринок землі треба починати негайно, бо 30 років він стримується олігархами, латифундистами і корупціонерами… Тому Україна найбідніша країна в Європі, а власники паїв фактично є рабами на своїй землі…

Після цієї презентації міністр отримав вінницьку дозу «холодного душу», нецензурної лексики та народного «Ганьба!» …

Бо фермери та аграрії Вінниччини далі не стримували своїх емоцій і обурення:

– Хто вас прислав зробити “нам добре”?

Закінчіть, як обіцяли на виборах, війну і повенріть Крим! А тоді будемо ділити нашу святу землю. Бо хлопці гинуть за неї щодня, а ви нею по-бистрому торгувати зібрались… “Ганьба” вам! Бо продати свою землю сьогодні в селі готової максимум 15-20% людей, які не мають родичів, роду-племені, жодного бажання на ній працювати… І хочуть ті гроші за землю просто проїсти, пропити чи пожити за них на старості ще 3-5 років!, –  звучало у Вінниці для міністра по землі Милованова на форумі в інституті кормів! Губернатору Скальському знову довелось модерувати цей треш вже із другим міністром від Зе…

Бо в залі сьогодні гостя з Кабміну не жаліли…

Першим на міністра «землі» наїхав народний адвокат із Вінниці Валерій Палій коли дістав 14 листів із зауваженнями до закону №2178-10 від аграрії та фермерів:

– Ми вимагаємо зняти цей закон із доопрацювання, бо він не просто недосконалий… Він – злочинний! Ось юристи зробили аналіз слабких чи просто нереальних місць законопроекту і виклали їй по порядку! Але ж ви і нардепи цього чути не хочете! Просто обманюєте і ховаєтесь від людей. Запросили аграріїв на слухання в Комітет ВР і не пустили їх туди. А сьогодні розказуєте, як нам всім буде добре!, – звернувся до міністрі Валерій Максимович. – Ви приїхали почути вінничан… То ви почуєте! Бо Вінниччина живе селом, полем і роботою на землі, а ви її хочете розпродати, як капці на базарі… Або стиштесь і розробіть такий Закон, що влаштує всіх. Або йдуть на референдум і почуєте правду про себе та ринок землі! І це не будуть 73% «за»! Я вам кажу, як людина, що голосувала за Зеленського і тепер жалкує про цей вибір…

Далі було не менш гаряче і місцями дискусія переходила на персоналії… Навіть дуже відомі! Бо після заяви про «зниклі сотні тисяч гектарів державної землі» міністра на фахову дискусію при всіх викликав екс-нардеп і президент Національного аграрного університету:

– Ви приїхали просити довіру від людей, бо саме через недовіру до влади і чиновників буксують всі реформи! Так я вам скажу, що ви сьогодні не зміцнюєте довіру… А вбиваєте її! Бо ви називаєте розпайовану серед селян землю, 27 мільйонів гектарів – «зниклою». Ви вважаєте, що пропадає держана земля? А куди вона пропала встановили? Чи ви не знаєте? Бо кожен громадянин має право отримати до 2 гектарів… Говорите про тіньові «схеми» на землі та їхній викуп! Але жоден нотаріус не посвідчить договір продажу і цього просто немає!, – звернувся Григорій Калетнік до міністра. – Тому ви спочатку глибоко вивчіть предмет дискусії і лише тоді передавайте, як ви хочете, державні землі громадам, Бо хіба вони сьогодні вільні? Адже всі вони обробляються фермерами, орендарями та іншими суб’єктами господарювання. Бо промисловість вже угробили в Україні, а тепер взялись за село і землю! Адже нині лише сільське господарство працює успішно, платить податки і утворює бюджети громад… І формує найбільший експортний потенціал! Тому реально є лише пару питань, які треба розв’язати – конституційні права власника паю та обмеження для орендарів, щоб латифундії не розростались до розмірів усієї країни! Натомість ви зачепили весь пласт і викидаєте на так званий ринок землі всі 27 мільйонів гектарів! І ви кажете про продаж землі юридичним особам із України, а ми вам докажемо – це продаж іноземцям… А ще ви пропонуєте фермерам неіснуючу формулу кредитів. Ми вже ці кредити до вас пережили. Кожен раз, коли держава давала компенсацію під взяття кредитів, то їх брали лише ті, хто сидів у владних кабінетах…

На ці слова міністр Милованов відповів досить нервово

– Це ви про себе? Ви були ким? Головою аграрного комітету при Януковичі. Де земля зникла у цей час? Це ви були 20 років при владі та нічого не хочете міняти… Перехожу на персоналії. Зміни не відбуваються у цій країні саме через таких людей як ви. Друге, Аграрна академія…  Скільки у вас карних справ за незаконний вивід земель? Знаєте? Я вам скажу – сотні. Тому не потрібно малювати із себе захисника аграріїв , – емоційно говорив міністр. – Де ви були всі ці роки? Чому ви не зробили правильний ринок землі, а тепер не даєте зробити його нам?

Далі пристрасті по землі розгорілись ще більше, бо гальм вже не було… Одні емоції та факти!

– Я голосував за Зе і тепер жалкую – мінімум тричі сьогодні звучало від Валерія Палія, Світлани Бевз та інших не менш відомих людей в області! І вже крилате – “Хто вас прислав зробити “нам добре”? Чого сьогодні не довелось почути у Вінниці міністру по землі Милованову..

– Не маніпулюйте війною! Ви просто нічого не хочете міняти на ринку землі! А ми рухаємо Україну впепед – сказав у Вінниці міністр Милованов.

Землі всім громадянам України по 2 гектари не буде! – сенсаційно заявив у Вінниці новий голова Держгеокадастру…

Під час спілкування з міністром фермери одноголосно заявляли, що законопроект у такому вигляді потрібно відкликати, оскільки, на їх думку, він має багато недопрацювань. До того ж, невеличкі аграрії не зможуть конкурувати з великими агрохолдингами, оскільки не мають на це грошей. А кредитування, яке пропонує держава, підійде далеко не кожному.

«До цього часу нас економічно виснажили – цінами на зерно, на продукцію. При такій ціні на зерно, в магазині хліб не подешевшав, олія дешевша не стала. Значить, хтось збирає ресурс. Ми не зможемо конкурувати з трейдерами, з агрохолдингами, у яких вже давно готові для цього гроші», – пояснив фермер Геннадій.

«Це критично важливо. Я хочу, щоб працювали на землі ви, щоб створювали робочі місця. Тут ми відкриті до всього. Тоді стає питання фінансової підтримки. Наприклад, в Грузії робили таке: якщо ти живеш у селі і береш участь в аукціоні, то ти платиш тільки 80% ціни чи 50%, а якщо ти не з села, то платиш всі 100%. Це теж можна прописати в умовах аукціонів, це потрібно вирахувати», – відповів Милованов.

Коли слово взяв від Асоціації фермерів та приватних землевласників Вінницької області виступив Сергій Лановик, то зал затих… Бо він говорив коротко і страшно – на Сході триває війна, гинуть солдати, а ми торгуємось за землю! І зал підтримав ці слова оплесками?

– Там відстоюють територію України, а ми намагаємося її продавати – це зовсім не патріотично і не по-людськи. Учасники війни задають питання, чому це відбувається? Ми повинні розуміти, на що наражаємо суспільство.

У всьому світі держави намагаються зберегти землі у власності держави, а ви намагаєтеся їх продати. Теж попахує зрадою.

Законопроектом передбачено допуск на ринок юридичних осіб. Ви говорите про те, що юридичні особи з іноземним капіталом не будуть допущені, але звучить дата – з 2024 року вони будуть мати такий допуск. Що за 4 роки може змінитися? На скільки малий фермер може стати потужним і конкурувати з великими корпораціями. Це нереально», – переконаний Сергій Лановик.

Президент сказав, що буде референдум по питанню продажу землі іноземцям. Ви можете мені не довіряти. Державна земля не продається, а передається громадам. Якщо громада вирішить продавати або здавати в оренду чи нічого не робити – це право громади», – відповів, як міг міністр.

Але коли до мікрофону вийшла учасник бойових дій на Донбасі Світлана Бевз і просила міністра  “відвоювати спершу нашу святу землю у окупанта, а потім віддавати у рабство наших ще, ненароджених дітей”, то місця в залі для гості із Кабміну було вже замало:

– Село доведене до жебрацтва! Мінімальна пенсія нижче прожиткового рівня… Звідки у пенсіонерів та аграріїв кошти, щоб викупити свою ж землю? Як учасник бойових дій я не стала на чергу за землею, і так само багато моїх побратимів – ми не брали по 2 гектари землі. Тому що ми вважаємо своїм обов’язком спочатку звільнити українську землю, а потім уже її розділяти. І це треба робити чесно. Великий кредит довіри сьогодні до влади. Будь-ласка, не ганьбіть цими рішеннями”, – сказала Світлана Бевз.

У відповідь на це Тимофій Милованов  попросив активістку «не маніпулювати війною, бо й у нього самого є друзі, які воювали на Сході…»

А слова “геноцид, рабство і свята земля” на думку міністра, це лірика, яка до реального ринку землі…

– Я голосувала за Зеленського на виборах, і маю власну точку зору, так само як і мої побратими, добровольці”, – відповіла йому Бевз. – Тепер мені жаль чути все це він вас, як члена уряду…

В цей момент у залі вже було чути жорсткі вигуки на адресу посланця із Кабміну… І одразу стало зрозуміло, що фермери Вінниччини не здадуться… І без референдуму нічого у Зе не вийде із нашою землею…

Так після 3-годинної розмови частина аграріїв із криками “Ганьба” просто вийшла із зали без відповідей на свої запитання до міністра «землі»… Решту він ще спробував умовити послухати

його і щось нашвидкуруч записував у блокнот для звіту перед прем’єром і президентом про настрої на Вінниччині…

До речі, під час цього форуму досить символічно пройшла «Хвилина мовчання» за жертвами Голодомору… І цю хвилину кулаки аграріїв Вінниччини стискались від почутого і побаченого про відкритий ринок землі на умовах Команди Зе! І це в області, де за Зеленського було більше 60% голосів…

Фото Сергія Хіміча