Стало відомо, що закопаний на території військової частини спецназу Нацгвардії України арсенал зброї виявили військові льотчики, що дислокуються поряд. І одразу викликали поліцію.

Версії її появи там у час війни страшніші од­на за іншу. Це могли бу­ти дії диверсантів, які попередньо закопали зброю, щоб потім розкопати і захопити військову частину, а може, і не одну. Або завербовані ворогом військові-зрадники за завданням ворога мали організувати знищення складів зброї. Остраху додавало ще і те, що військова частина розміщена у Калинівці, а там поряд вже була катастрофа з висадженими в повітря складами зброї і евакуацією десятків тисяч людей.

Розслідування розпочали оперативно. І невдовзі виникла підозра, що це так ховала залишки зброї на складах війсь­кової частини від перевірки адміністрація частини, завскладами. Бо не так давно комісія перевіряла цю військову частину і здійс­нювався строгий перелік зброї.

Як так сталось, що зброї в частині не замало, як завжди буває, а забагато, і нащо її посписували? Не виключається варіант, що для продажу. Перевіряється й інша версія — тут постійно міг діяти підпільний синдикат з продажу зброї. Якщо її захопили як трофейну в зоні бойових дій, де постійно ротуються військові цієї частини, то чому не облікували?

А зберігати ось так зброю для продажу — в частині, яка строго охороняється постовими на закритій території — гарна ідея. А коли комісія — просто закопувати, а потім відкопувати.

Закопана у землі зброя

Як відомо, були випадки, коли у військових частинах взагалі наркосклади виявляли…

Хто причетний до незаконного зберігання у землі цього арсеналу, хто закопував його, за чиїм наказом це робили і чи знав не так давно призначений командир про такі злочини — тепер з’ясовують слідчі. Крім того, територію перевіряють на наявність інших закопаних арсеналів зброї. Скандал вже розбирають у міністерстві. Як і те — робити кардинальні кадрові зміни чи зачекати висновків слідчих.

Яна КВАСЮК