21 листопада відбувся вирішальний етап конкурсу на заміщення посади головного лікаря однієї з найбільших у Вінниці первинок — ЦПМСД-3.

Він перетворився у скандал навколо закладу. Хоча розпочався ще із загадкового звільнення попередньо керівника «в один день». Кажуть, Тетяна Малик звільнилась раптово після відвідин батьком Володимира Гройсмана Борисом її кабінету разом із іншими депутатами міськради..

На адресу редакції надходило чимало листів, в яких називались резонансні порушення у лікарні: з мертвими душами, зниклими комп’ютерами, списаннями ліків та поборами, призначеннями на посади за блатами. Нині Тетяна Малик ніде не працює, а обов’язки керівника виконує Олена Кощеєва

І ось знову скандал — із призначенням нового головного лікаря. Відомо, що на цю посаду претендувало 3-є кандидатів. Серед трьох претендентів залишився один — Сергій Бельц. Той самий, котрий кілька років тому очолював обласний шкірвендиспансер і був в епіцентрі грандіозних боїв за посаду.

Перед його заслуховуванням до нас та меддепартаменту міста надійшли листи від працівників колективу, щоправда, тих, хто не захотів називати свої прізвища, які вимагали не призначати його на цю посаду.

У листі вказується, що він допускав численні порушення на посаді керівника шкірвендиспансеру.

«Який би заклад чи підрозділ ця людина у свій час не очолювала, весь час його супроводжували нерозуміння та відсутність підтримки колег та підлеглих, але має добру вдачу — необхідні зв’язки, тому, як у комп’ютерній грі, має, напевно, п’ять життів, бо вже котрий раз висувається на керівні посади. Взагалі цей кандидат — типовий представник «хлопчиків 90-х років». Його професійний шлях можна брати за основу сценарію гостросюжетного фільму. Спробуйте знайти в Інтернеті відомості про цю людину і одразу на вас звалиться безліч негативу: звільнення за розкрадання коштів (результат проведеної люстрації після Революції гідності), непрозора кадрова політика, скандали із сексуальним присмаком, спроби силового втручання, перекриття вуличного руху співробітниками, вирішення питань за допомогою політичних сил та партій, невдалі спроби балотування на політичних виборах. Постає закономірне запитання: чому людина з таким «багажем» рветься у директори медичного закладу? Відповідь очевидна — висока заробітна плата, можливість покращити своє матеріальне становище, яке, до речі, і так непогане: Бельц С.Є. задекларував у гривневому еквіваленті 2 млн гривень. Ми мріємо про прогресивного і амбітного директора, бо ми маємо великі плани щодо розвитку нашого центру».

Цей лист був зачитаний і під час розгляду кандидатури Сергія Бельца на засіданні конкурсної комісії.

– Все, що написане у цьому листі — неправда, — так прокоментував звернення колективу претендент на керівну посаду. — Якщо були хоча б якісь фінансові порушення, то, очевидно, були б відповідні реакції з боку правоохоронних органів. І людей на вулицю я не виводив. Колектив, який я хочу очолити, дуже професійний і кваліфікований. Я б хотів його ще більше об’єднати, щоб не було жодних чвар і лікарі працювали тільки на благо вінничан. Маю для цього досвід і кваліфікацію.

Після усіх скандалів та потрясінь я працював простим лікарем-дерматологом ЦПМСД №1, — розповів Сергій Бельц вже у кулуарах, поки комісія підбивала підсумки. — Потім головним лікарем міської клінічної лікарні №2, котра згодом стала клінікою медичного університету. Цього року постало питання, що керувати цією клінікою має право людина, котра має науковий ступінь. У мене його не було, тому був змушений написати заяву на звільнення. Нині працюю лікарем-дерматологом у ЦПМСД №5.

Після коментаря листа, презентації та екзамену комісія міської ради одноголосно вирішила: рекомендувати Сергія Бельца на посаду керівника ЦПМСД №3.

– У вісім медичних закладів м. Вінниці цього року обиралися керівники. Конкурсна комісія розглядала кожну кандидатуру окремо, причому кілька разів. Тому ми збиралися на 23 засідання, — розповів директор департаменту охорони здоров’я міської ради Олександр Шиш. — Найвищий конкурс був по першій міській лікарні і по ЦПМСД №3 — по 3 кандидати. Один із кандидатів із невідомих причин забрав документи, іншій — комісія рекомендувала ще набратися потрібного досвіду.