Одна доглядає дітей від кримінального “авторитета” Тюріна, які живуть із її матір’ю у Москві.

Інша – сина від застреленого депутата Держдуми Росії Вороненкова у Києві. З третім – фіктивним чоловіком – вона судиться, бо інгуш викрав квартиру… Її бабуся – народна артистка, улюблениця Сталіна. А ще не так давно і вона була улюбленицею Путіна та депутатом Держдуми. Але вимушена була втікати з чоловіком до України. Вороненкову загрожувала тюрма, і він попросив тут політпритулку в обмін на свідчення проти РФ.

Життя її скоріше схоже на світовий бестселер. У Росії за два роки вона стала лідером за кількістю передач, випущених в ефір із спопеляючими ярликами, де «предательница», «шалава» чи не найм’якші. Країна, яка буквально носила на руках свою улюбленицю, заслужену і перезаслужену артистку, депутата Держдуми Росії, яка публічно споглядала їхнє весілля із іншим депутатом – Вороненковим, тепер ненавидить її.

Зрозуміло, що вона наважилась на переїзд до України заради коханого чоловіка і народила від нього сина. Але що залишиться тут вдовою і її цькуватимуть у Росії, де її діти від першого чоловіка, які стануть жертвою пропаганди і відмовляться від неї, як і рідна мама, – ніколи. Але це лише маленький айсберг випробувань, які впали на її голову.

Отож, слухаючи її оперний спів, вінничани після і до виступу згадували тугий клубок кримінально-політичних пристрастей, який крутився навколо неї.

20 листопада у Вінницькій обласній філармонії був повний аншлаг. У залі — жодного вільного місця! Такий ажіотаж у вінничан і гостей міста викликав концерт оперної діви Марії Максакової. Колишня депутатка Держдуми Росії від президентської партії «Єдина Росія». Живе в Україні, співає у Національній опері України, викладає вокал у Національній академії культури і мистецтв.

Але про все по порядку… Марія Максакова народилась у 1977-му у Мюнхені, має німецьке громадянство. Вона дочка актриси Людмили Максакової (яка, пам’ятаєте, виконувала головну роль в опереті «Летюча миша») та Петера Андреаса Ігенбергса, німецького підприємця. А ще Марія — онучка знаменитої солістки Большого театра в Москві Марії Максакової. Спів Марії Максакової-старшої обожнював Йосиф Сталін. У мемуарах збереглись слова радянського вождя: «Надо быть, как Мария Максакова!»

– Моє коріння в Україні, — розповідала Марія Максакова-молодша у Вінниці чистою українською мовою. — Потужний «генний заряд» наша акторська династія отримала від діда Максиміліана Карловича Максакова (Шварца), уродженця Чернівців на Буковині.

Сама Марія Максакова у 2000-му році з червоним дипломом закінчила Російську академію музики імені Гнесіних (відділ академічного вокалу), а в 2004 році — аспірантуру. Співала у Москві, Санкт-Петербурзі, Владивостоці, працювала викладачем у «Гнесінці».

У грудні 2016 року покинула Росію разом із чоловіком Денисом Вороненковим – переїхала до Києва, отримавши дозвіл на проживання в Україні. У РФ Вороненков був оголошений у міжнародний розшук за підозрою у співучасті в захопленні будівлі кондитерського підприємства. 23 березня 2017 року Вороненкова застрелили біля готелю «Прем’єр-палас» у центрі Києва. Після його вбивства СБУ вирішило надати охорону Максаковій.

І недаремно… У листопаді 2019-го у Житомирській області був застрелений адвокат Святослав Пархоменко, який захищав Олександра Лося, звинувачуваного у вбивстві Дениса Вороненкова. Повідомили, що юрист загинув у результаті перестрілки на полюванні.

А у жовтні 2019-го загинув у Харкові Володимир Борох, свідок у справі про вбивство Вороненкова. На вул. Клочковській невідомі під’їхали в авто на парковку магазина, застрелили його і зникли.

Тоді ж Печерський районний суд Києва зняв звинувачення в організації вбивства Вороненкова з «авторитета» Володимира Тюріна. Максакова несподівано почала захищати на суді свого першого цивільного чоловіка та батька двох старших дітей. Володимир Тюрін (Тюрік) — один із лідерів злочинного Братського угруповання. Був у найближчому оточенні злодія у законі Діда Хасана, мав значний вплив у кримінальному світі. Крім убитого Олександра Лося, звинуваченими по справі Вороненкова є громадяни України Ярослав Тарасенко, а ще Юрій Василенко і Ярослав Левенець, які знаходяться у розшуку.

У своїх інтерв’ю Марія Максакова дякувала за те, що отримала від українців велику підтримку.

Особисте життя Марії Максакової непросте. У Києві з нею трирічний син Іван Вороненков. А її двоє старших дітей — син Ілля і донька Людмила — залишились у Москві. Вони живуть в особняку на Рубльовці з бабусею Людмилою Максаковою. Стосунки між Людмилою Василівною і Марією напружені. Але…

– Я стараюсь, я не шкодую зусиль, намагаюсь достукатись до мами, до дітей, — зізнавалась Марія у Вінниці.

Криміналу в її оточенні вистачає… Брат по матері Максим Максаков, син від першого шлюбу Людмили Максакової та радянського і американського художника Льва Збарського, був засуджений за шахрайство.

Не пощастило Марії і з Далхатом Халаєвим, 1987 року народження. Журналісти знайшли документ про їхній шлюб у липні 2018-го. Відразу після штампу у паспорті молода подарувала новоспеченому чоловіку 7-кімнатну квартиру на Краснопресненській набережній у Москві.

А вже у вересні Марія дізналась, що Далхат без її відома продав елітну нерухомість за 100 млн руб. своєму земляку з Інгушетії. Обурена співачка відразу подала до суду на підступного чоловіка і зізналась, що шлюб був фіктивний. Адже Марія не могла повернутись в Росію, а її юридичними справами займався Халаєв. На даний момент квартира Максакової арештована до рішення суду.

Міцні ниточки зв’язують Марію Максакову з Вінниччиною. По-перше, у її матері Людмили Василівни Максакової довгі роки працювала хатньою робітницею Ніна із Мурованокуриловецького району. Добросовісна жінка полюбилась актрисі. Всі зароблені гроші Ніна вклала у нову квартиру на Поділлі, але, на жаль, захворіла. По-друге, у самої Марії Максакової вже 12 років працює гувернанткою вінничанка Людмила.

– Люда вже стала членом нашої родини. Завжди поряд, завжди підтримує, не раз допомагала у важких ситуаціях, зокрема під час убивства Дениса у 2017-му, — згадувала Марія Максакова.

… 20 листопада був неймовірний концерт у Вінниці! І співачка, і симфонічний оркестр обласної філармонії під керівництвом Георгія Куркова були «в ударі»! Нагородою артистам стали оплески, букети, цінні подарунки… На пурпуровій сукні Марії Максакової засяяла золота бабка (стрекоза), подарована Валентином Мальованим, керівником ювелірної фірми «Мальва». У фойє глядачі милувались виставкою вишуканих прикрас цієї фірми.

– У Вінниці я вперше, але, обіцяю, не востаннє! — заявила пані Марія після тріумфального виступу у залі філармонії.

Оперна діва запросила голосистих дітей Вінниччини від 5 до 21 року реєструватись на сайті її Благодійного фонду mashamusic.org для подальшого музичного розвитку.