Цієї суботи у Вінниці відбудеться презентація книги про Донбас часів окупації — художнього роману “Доця” авторки Тамари Горіха Зерня.

“Доця” — це художній роман-відкриття 2019 року. Щойно вийшовши у світ, він завоював популярність серед читачів та авторитетних критиків. При цьому, це була перша книга авторки Тамари Горіха Зерня. Так, українська письменниця Оксана Забужко назвала “Доцю” найкращою книгою про війну. Директорка Українського інституту книги Олександра Коваль рекомендує її до прочитання.

“Доця” майже одразу з друкарні поїхала у Франкфурт і стала учасником українського стенду на найбільшому книжковому ярмарку світу. Нещодавно книга увійшла до довгого списку ВВС. За півроку весь тираж книги у 2000 примірників було продано, і видавництво “Білка” оголосило про запуск другого видання. У Вінницю авторка привезе останні книги з тиражу.

Тамара Горіха Зерня — це псевдо і позивний української волонтерки, яка з самого початку війни зробили сотні виїздів на передову, постачаючи українським військовим найнеобхідніше. В її активі понад півсотні поїздок за кордон, на зустрічі з діаспорою, під час яких правдива інформація про стан справ в Україні поширювалась на увесь світ. Сьогодні Тамара продовжує як волонтерську, так і просвітницьку роботу, зокрема, завдяки її першій художній книзі “Доця” світ дізнався, що відбувалося в Донецьку та за лінією розмежування в умовах російського наступу та окупації. Події, описані у “Доці” відносять нас на початок російсько-української війни. Ми побачимо, як жив мирний Донецьк, дехто навіть впізнає знайомі вулиці й магазини. Відчуємо, як поступово його захоплює хвиля сепаратизму. Ми дізнаємося, що відчували люди на проукраїнському мітингу на початку березня 2014, під час якого з’явилися перші жертви. Ми побачимо, як вимирали села, як підривалися ворожі блок-пости і як жінки мстилися за своїх помордованих дочок. У цьому романі майже не описуються бойові дії та суворий світ окопів і військових позицій. Натомість, у ньому є всі події, про які ви точно чули з новин, пережиті головною героїнею.

Разом з нею ви стоятимете спочатку в черзі до банкомату, тоді – до відділення пошти, щоб відправити речі біженців, потім — на КПВВ та, зрештою, на потяг до Дніпра. Втікатимете від п’яних “ополченців” та битиметеся з ворогом, маючи одну-єдину гранату в кишені…

Що прикметно, важливу роль у романі відіграє Вінниця, зокрема, військовий шпиталь.

Вінничани мають можливість особисто поспілкуватися з авторкою найпопулярнішої книги 30 листопада о 16:00 у приміщенні Вінницького молодіжного центру “Квадрат” (вул. Театральна, 15). Вхід вільний. Співорганізатори: Мандрівний сайт “Диви”, Вінницький молодіжний центр “Квадрат”, Видавництво “Білка” . Модератор: Ірина Басенко, тел.: 096 912 07 50

Віталіна Володимирова