Вінницьке міське управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області інформує:

Рішенням Вінницької міської ради від 24.06.2016. № 31 була затверджена «Програма регулювання чисельності тварин гуманними методами в м. Вінниці на 2016-2020 рр.»

Порядок реєстрації домашніх тварин

Реєстрація собак проводиться обов’язково, а котів за бажанням власника. Реєстація проводиться одноразово і вважається дійсною протягом усього життя тварини, крім випадків втрати або пошкодження жетону.

Реєстрація тварин проводиться з метою:

  • єдиного обліку цих тварин у громаді;
  • організації пошуку загублених тварин та повернення їх власникам
  • здійснення контролю за дотриманням ветеринарно-санітарних вимог
  • вирішення проблемних питань і конфліктних ситуацій, пов’язаних з утриманням домашніх та безпритульних тварин в громаді

Власнику тварини після внесення інформації в електронну базу необхідно провести її чіпування у ветеринарній клініці та отримати інформаційну картку, жетон з індивідуальним номером.

Зробити це можна за адресами:

  • м. Вінниця, вул. Максимовича 19 ветеринарна клініка «На Максимовича»
  • м. Вінниця, вул. Гонти 26 Е Муніципальний притулок для тварин

Плата за чіпування тварин проводиться відповідно із ціновою політикою ветеринарного закладу. Особа, яка придбала (адаптувала, купила тощо) та утримує тварину, зобов’язана зареєструвати її протягом 10 діб з моменту придбання.

У випадках зміни власника тварини або місця проживання (реєстрації) власник тварини, зобов’язаний внести зміни на спеціальному веб-порталі з метою поновлення даних обліку та електронної ідентифікації.

Правила утримання тварин:

1) Обов’язками щодо утримання тварин наділені власники.

2) Право на утримання тварини може мати лише особа, що здатна задовольнити умови благополуччя та нести відповідальність за життя тварини.

3) Умови утримання тварин повинні задовольняти їх природні потреби в їжі, воді, сні, русі, контакті з собі подібними, у природній активності та інших потреб.

4) Місце утримання тварин повинне бути облаштовано таким чином, щоб забезпечити необхідний простір, температурно-вологісний режим, достатнє освітлення, вентиляцію та можливість контакту тварин із природним для них середовищем. При утриманні собак, котів в квартирах власник собаки, кота зобов’язаний дотримуватися норм санітарного законодавства.

5) Забороняється збирати велику кількість собак, котів (патологічне накопичення тварин) та розводити антисанітарію у приміщеннях, залишати тварин без догляду на довгий час (більше 10-ти годин підряд), сприяти позаконтрольному розмноженню.

6) Забороняється спричинення тваринам болю і страждань, крім випадків, коли життю та здоров’ю людей і тварин загрожує безпосередня небезпека (під час порятунку, наприклад).

Домашні собаки і коти, яких утримують громадяни є особистою власністю і, як кожна власність, охороняється законом. Тварина може бути вилучена у власника за рішенням суду чи в іншому порядку у випадках, передбачених діючим законодавством України.