На нестерпні умови, які створило для людей ТОВ «ЕМС-ЕЛЕГАНТ» у пров. Комарова Вінниці, поскаржився Олександр Погорілко, житель Пирогового.

– Маю нещастя жити поряд із шкідливим виробництвом, де виготовляють автомобільні чохли і килимки із синтетичних матеріалів методом лазерного випалювання. Це жах! — розповів Олександр Погорілко. — Цей «Елегант» працює без очисних споруд і фільтрів. Зловредна хімія просто викидається у повітря через витяжну вентиляцію! Від неї у людей виникає кашель, дере в горлі, запаморочення… Хворіють і дорослі, і діти! Крім того, вентилятори голосно гудуть зранку до ночі, аж вуха закладає! Як можна було таке небезпечне підприємство відкривати посеред приватного сектора? Від нього страждають сотні людей!

– Ви скаржились на діяльність ТОВ «ЕМС-ЕЛЕГАНТ»?

– Куди ми тільки не звертались — в обласну Держпродспоживслужбу, Державну екологічну інспекцію, у ДУ «Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України», у правоохоронні органи… А отримали лише купу відписок! — продемонстрував важку папку з документами Олександр Погорілко. — На собі відчули «чиновницький футбол»! Одні пишуть «не наша компетенція», другі посилаються на необхідність дозволу із Києва, а хтось відмовляється від перевірки, бо ми, бачте, не поставили рисочку між ЕМС і ЕЛЕГАНТ і по-їхньому виходить, що такого підприємства взагалі не існує. А коли ми рисочку все-таки намалювали, то нам відповіли (цитую): «…директор ТОВ «ЕМС-ЕЛЕГАНТ» прийняв рішення щодо поступового припинення виробничої діяльності у пров. Комарова». Що означає «поступового», у які строки? — невідомо! Адже так зване припинення може тривати роками!

Нас вже допекло до печінок! Ми двічі звертались у поліцію. Поліцейські після перевірки закривали виробництво, а через день воно знову працювало. Нарешті 18 листопада екоінспектори повідомили, що дійсно «…на ТОВ «ЕМС-ЕЛЕГАНТ» наявні джерела викидів, а саме: 2 примусових витяжних вентиляції від лазерних верстатів та 2 опалювальних газових котли. Контроль за обсягом і складом забруднюючих речовин, що викидаються в атмосферу, не здійснюється. Керівництво притягнуто до адміністративної відповідальності та видано припис на усунення виявлених порушень».

Але смердючу синтетику, як різали лазером, так і ріжуть. Ніхто нічого не зробив. Навпаки! Коли ми попросили керівників підприємства розвернути труби вентиляції від житлових будинків в бік невеликого пустиря, нам відмовили, бо, мовляв, «…туди хлопці на перекур виходять…»

Юрій Корбут, директор ТОВ «ЕМС-ЕЛЕГАНТ», впевнений, що шкоди ні довкіллю, ні людям підприємство не приносить.

– Ми пройшли перевірки у всіх інстанціях, зробили технічні висновки, оформили довідки. Закону ми не порушуємо, це підтвердили компетентні організації і посадові особи на рівні заступника мера, — пояснив Юрій Корбут. — Якби справа дійшла до суду, то ми б його не програли! Але головне в цій ситуації те, що через місяць, тобто, напередодні Нового 2020 року, ТОВ «ЕМС-ЕЛЕГАНТ» переїжджає на нові площі за новою адресою. Так що жителі Пирогово ніяких незручностей більше не відчуватимуть!