До програми входять інформаційні заходи, зустрічі з експертами, Інтернет-челенджі та просвітницькі програми. 28 листопада о 12:00 у місті Вінниця в креативному просторі “Cherdak” відбулось обговорення-презентація ініціативи у Вінницькій області. Серед організаторів та столичних гостей окремо сяяла Марічка Кондратенко – одна з головних героїнь серіалу “Школа”, співачка, учасниця шоу “Голос діти”, популярна інстаграм-блогерка., – розповів про «Круто бути добрим!» у Вінниці Руслан Анфілов. – І ми після Києва привезли цей проект до Вінниці, бо наше місто традиційно одне із найбільш передових, цивілізованих і культурних в Україні… А Марічка, як нова «зірочка» екрану, сцени та блого-сфери розповіла про свій досвід протидії кібербулінгу та хейтерству . у соцмережах.

– У мене 232 тисячі підписників в Інстраграм і найбільший злет був, звісно, після ролі Соні у «Школі», – розповіла напередодні свого 20-го дня народження акторка, співачка і блогерка Марія (Марічка) Кондратенко. – У популярному серіалі я грала сором’язливу відмінницю Соню… І звісно, мені в соцмережах пишуть різне! Особливо після візитів в різні міста. Нещодавно була у Вінниці під Вежею. Вчора у Франківську, де морально підтримувала бренд Сі Ер Сі – ходила на їхній показ із дітками з синдромом Дауна – дітьми Сонця. Під час зустрічей із молоддю та в мережах я не боюсь ділитись своїм досвідом, обговорювати творчість та ділитись своїми планами… Але коли мені пишуть образи, погрози чи «Ти жирна!», то це вже явно кібербулінг…

– І як ви реагуєте? Блокуєте таких користувачів?

– Півроку тому я справді була повніша, але не «жирна»! І для мене той допис став мотивацією зайнятись ще більше спортом, набрати форму і скинути трішки ваги… На конструктивну критику я відповідаю, але не одразу і не всім… Бо насправді маю щільний графік зустрічей та зйомок. Але на слова ненависті, злоби чи відкритого переслідування – не відповідаю, бо це немає сенсу! За дитячі витівки я не блокую, але за 18+ і «нецензурщину» – то так! Тому я підтримую сьогодні та щодня світовий слоган «Kind is Cool» та ініціативу “Круто бути добрим!” від Академії блогерства! Бо основні мої читачі та фанати – це підлітки, які мають бути добрішими, світлими, позитивними… А не сіяти зло і насилля в мережах! Знаєте, останній приклад – це моє спілкування із 15-річної дівчинкою, що переживала за свою вагітність… Вона послухала мене, сказала про все батькам, народила здорову дитинку і тепер ми ж нею дружимо в мережі – переписуємось час від часу. Ось таке моє добро в Інстаграм!

Пропонуємо познайомитися з актрисою ближче.

1. Маша народилася 5 грудня 1999 року у місті Шостка. Скоро їй виповнюється 20 років.

2. Вперше Марія закохалася у 7 років.

3. Улюблений колір акторки – рожевий.

4. Марія добре вчилася у школі, але двійки також отримувала. Перша погана оцінка з’явилася у щоденнику Маші у третьому класі. Це була двійка з математики.

5. Найбільшим страхом актриси є те що, раптом можуть зникнути всі її фото з мережі та з електронних носіїв.

6. У дитинстві займалася балетом.

7. Коли Маші було 12 років, дівчинка брала участь у шоу «Голос.Діти». На сліпих прослуховуваннях до юної співачки повернулися два тренери: Олег Скрипка і Тіна Кароль. Марія Обрала Олега і дійшла до прямих ефірів.

8. Маша сама пише пісні та записує їх у студії.

9. Акторка зізнається, що була дуже схожою на свою героїню Соню, коли вчилась у старших класах.

Ось відверта розмова із зіркою серіалу Школа, актрисою Марією Кондратенко:

– Машо, привіт! Розкажи трохи про себе та свою сім’ю.

– Я народилась в невеличкому місті Шостка, моя мама звідти родом. Тато – з Харкова. Коли мені виповнився рік, ми усією сім’єю переїхали у Харків. Там я прожила до 16 років. Усе дитинство я присвячувала творчості, а батьки мене підтримували. Мама була домогосподаркою, ходила зі мною на усі конкурси, концерти.

З 4 років я почала ходити в музичну школу, співала, паралельно займалася балетом і танцями. А згодом почала грати в театрі. Тобто я з малих рочків – творча людина. І все своє життя присвячую мрії.

– Ким ти хотіла бути у дитинстві?

– Насправді, моя провідна мрія і ціль у житті – бути співачкою і акторкою. Я з дитинства займалася вокалом, ходила на різноманітні конкурси, а згодом мене почала приваблювати також і акторська діяльність. Я почала грати в театрі. Але і там мені вдавалося співати! Наш режисер ставив мюзикли, тобто я повністю була у своїй тарілці і кайфувала від процесу. Звичайно, були також якісь дивні бажання. Дуже хотіла стати психологом. Думаю, що я все ж таки здійсню колись цю мрію.

– Коли ти потрапила на знімальний майданчик вперше?

– В мене був досвід зйомок у кліпах на свої пісні. Але саме в кінематограф я потрапила цього року – на омріяний майданчик серіалу Школа. Це були такі дивні і неймовірні відчуття!

Поринути у весь процес з іншої сторони, пізнати нове життя. Насправді, здійснилась моя маленька мрія – знятись в серіалі, спробувати себе не в театрі, а саме в кінематографі. Це дуже різні речі і відчуття. І те, і те мені дуже подобається.

– Як ти потрапила у серіал Школа?

– Ох… це був дуже складний шлях і продуманий план. Ще коли йшов перший сезон серіалу, я почала думати про другий. Ну, тобто, логічно – перший є, повинен бути і наступний. Я дивилася титри в кінці серії, шукала людину, яка займалася кастингом у цей серіал. Кожен день сиділа у фейсбуці – шукала, шукала.

Писала людям, які хоч якось пов’язані з 1+1 і все ж таки знайшла кастинг менеджера. Почала надсилати свої фото, відео, інформацію про себе. Я навіть не знала, що все може вийти. Просто в мене була мрія і я робила все для того, щоб вона здійснилася. їла, майже не спала, не могла знайти собі місця. А потім вже плакала від щастя!

Нарешті мені подзвонили з 1+1! А я вже насправді і забула про це, думала, що, напевно, нічого не вийде. Я приїхала на кастинг, пройшла перші проби. Потім мені передзвонили і запросили на додатковий кастинг, проби вже безпосередньо з актором серіалу – Богданом Осадчуком (Тохою). І знову сказали, що передзвонять. Чесно кажучи, тиждень до того, як мене затвердили, я не пам’ятаю…

– Твоя героїня досить сором’язлива і скромна дівчина, майже ідеальна. Чи схожі ви з нею?

– Я була точно такою, як моя героїня, коли навчалася в 10 класі. Та й зараз в мене багато рис характеру, схожих на Соню. Я завжди борюся за справедливість, завжди допомагаю близьким, ненавиджу, коли люди погано вчиняють один з одним, приносять біль у життя.

Багато друзів мені кажуть, що я така ж мила «стєсняшка» у житті, але в чомусь ми з Сонею – протилежності. Наприклад, я б нікому не дала себе образити. Якщо б на мене накинулася якась Лола в житті – ох, я б відповіла! А не стояла б мовчки.

– Як ти вважаєш, якою має бути сучасна дівчина?

– По-перше, я вважаю, що кожна людина має бути самою собою, любити себе. Але, на жаль, в наш час в багато дівчат не мають моральних принципів, цінностей. Дівчина повинна бути дівчиною. Жіночною, з почуттям власної гідності, мудрою, спокійною, самодостатньою, вона повинна бути в гармонії з собою. Та і звісно, любити себе. Це дуже приваблює людей.

– Чи тебе вже впізнають на вулицях?

– Так! Впізнають. Я дуже ціную ці миті, коли до мене підходять люди, а в них горять очі. Для мене це було шоком – але деякі навіть плачуть! Це настільки круто – дарувати людям емоції.

– Як ти ставишся до своєї популярності?

– Знаєте, внутрішніх змін в собі я не відчуваю. Зірковою хворобою не страждаю. Я завжди хотіла ділитися з людьми емоціями. Хотіла, щоб була можливість висловлювати свої думки, мотивувати людей.

Ще я пишу свої пісні, які незабаром буду випускати. А музика може лікувати, допомагати, вона теж викликає емоції. Це те, що мені хочеться робити. Так що мені подобається, що про мене дізналося більше людей. В мене є можливість з ними говорити.

– Як склалися стосунки з іншими акторами серіалу?

– Круто. Як я і хотіла. Дуже хвилювалася перед першим знімальним днем. Я знала, що всі актори з першого сезону дуже дружні, як сім’я. І боялась не вписатися в цю сім’ю. Але все склалося дуже добре, мене одразу радісно прийняли. Пам’ятаю, як в перший день Іра Кудашова проводила мені екскурсію по школі. Зараз дуже добре спілкуємося з Лізою Василенко, Ірою Кудашовою, Анею Трінчер, Богданом Осадчуком та Олегом Виговським.

– Які хлопці тобі подобаються?

– Знаєте, я можу назвати багато рис, які я хочу бачити в своєму хлопцеві. Наприклад, розумний, з почуттям гумору, турботливий, впевнений в собі, сильний (морально), творчий. Але, якщо зустріну людину і відчую, що це МОЄ, то вже не буду замислюватись, чи присутній в ньому весь список усіх моїх вимог.

– Ти брала участь у проекті Голосі. Діти, і зараз також активно займаєшся вокалом. Який твій улюблений стиль в музиці?

– Так, вокал – це перше, чим я почала займатись. Завдяки музиці до мене прийшла любов до творчості. І Голос. Діти для мене був точкою відправлення, стартом у нове життя. Дивно, але доля мене періодично пов’язує з 1+1. Стилі музики я люблю різні. Основний улюблений – поп. Але іноді можу послухати навіть рок, але легкий. Наприклад, The Pretty Reckless або The Hardkiss.

– Зараз у твоїх планах акторська чи музична кар’єра?

– Я хочу займатися і тим, і тим. Поки я знімаюсь в серіалі, я пишу свій власний альбом, який, сподіваюсь, всі дуже скоро почують. В мене багато ідей, мрій і з приводу акторства, і з приводу музики. Ці дві цілі в моєму житті йдуть паралельно.

– Як слідкуєш за фігурою?

Дуже намагаюсь знаходити час та робити кожен день фізичні вправи. Також стараюсь правильно харчуватись. Але коли цілий день на зйомках – не дуже вдається їсти корисну їжу, на жаль.

Цікаво, що акторка серіалу Школа Марія Кондратенко ще півроку тому зізнавалася на 1plus1.ua, що сконцентрована на творчості, тому часу на особисте життя не має. Однак, днями зірка заінтригувала прихильників ніжними фото, які опублікувала на своїй сторінці в Instagram. На знімках вона обіймається із хлопцем.

«Які ж ви милі», «Такі зайчики», «Ви зустрічаєтесь?» – пишуть користувачі мережі у коментарях.

– Ми – пара. Це перші стосунки, які я афішую. Більшість людей вважає, що не варто особисте життя виносити на публіку, мовляв: щастя любить тишу. Але я не вірю в це. Думаю, що жодні фото у соцмережах не можуть вплинути на справжні стосунки. Якщо людина твоя, то все буде добре.

Ми відпочивали разом в Одесі, і я була щаслива», – відверто розповіла акторка серіалу Школа Марічка Кондратенко.

До того ж Марія зазначила, що її обранця звуть Олександр, він – професійний футболіст. Наразі юнак будує спортивну кар’єру в Іспанії…