Громада Рахнів-Лісових, що в Шаргородському районі, у розпачі. Нещодавно вони дізнались про те, що через реорганізацію стаціонарне відділення місцевої дільничної лікарні закривають.

Люди ж відразу створили ініціативну групу й стали відстоювати заклад. Зі своєю наболілою проблемою звернулись до редакції нашої газети, адже пі­дозрюють, що на відремонтоване приміщення в центрі села хтось поклав око…

– У нашому селі, яке розташоване за 46 кілометрів від райцентру, проживає 5102 людей, серед них чимало потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС. Рахни-Лісові розташовані на перехресті залізниці Київ-Одеса та автотраси Умань — Могилів-Подільський. У нас діє дві середні школи, два дошкільних заклади, дві православні церкви, костел, 5 молитовних будинків різних релігійних конфесій. Працюють багато під­приємств, — повідомили члени ініціативної групи П. Ганиченко, П. Онуф­рійчук та Л. Лазар. — Відколи наше село — відтоді працювала лікарня. Ще до революції там надавали послуги. Два корпуси займав стаціонар, були пологове, опера­ційне відділення, приймав дитячий лікар, гінеколог, хірург, кілька терапевтів. Але з часом залишився тільки стаціонар на 10 ліжок, медсестри, головний лікар та молодий спеціаліст. Приміщення стаціонарного відділення амбулаторії, їдальні та котельної в минулому та позаминулому році за кошти меценатів села, людей та допомоги сільради капітально відремонтували. Також допомагали районній лікарні у ремонті та купівлі дороговартісного обладнання. Минулого тижня приїхав головний лікар районної лікарні з представником райадміністрації. Зібрали 100 чоловік та повідомили, що дійсно з 10 грудня закривають у дільничній лікарні останнє стаціонарне відділення (а значить, лікарню). Медсестрам сказали писати заяви на звільнення. Це дуже обурило й змушує до дій заради збереження стаціонару й медичного закладу у цілому. Крім того, перед тим ніхто не виніс питання на сесію та не обговорив з людьми. Дільнична лікарня нашого села обслуговує 6 навколишніх сіл району, а також звертаються жителі Слідів, Бушинки та Гути Тиврівського району. Дуже багато пацієнтів літнього віку, тож інколи час може йти на хвилини. Більш того, турбуємось, що приміщення стаціонару влада продасть під аптеку чи приватний центр.

Натомість співробітники медичного закладу у Рахнах-Лісових радять громаді діяти інакше.

– Це реформа по всій Україні, а не тільки в нашому селі. Тому вони борються з вітряками. Їм потрібно до МОЗ звертатись з цієї проблемою, місцеві посадовці тут нічого не вирішують.

У Шаргородській районній адміністрації нам заявили, що після їхнього рішення сільська медицина не постраждає.

– В інших районах лікарні такого типу взагалі закрили. У Рахнах-Лісових денний стаціонар працюватиме до 20-ої години. Єдине, що пацієнти не будуть ночувати. Важкі хворі будуть направлятись «швидкими допомогами» у ЦРЛ. Щодо приміщення, то ніхто його не буде продавати, там хороший ремонт. Після утворення ОТГ громада, впевнені, знайде йому призначення.

Та жителі Рахнів-Лісових непохитні.

– Ми вимагаємо відмінити наказ «Про закриття з 10 грудня стаціонарного відділення сільської лікарні», бо налаштовані рішуче та агресивно й можемо вдатися до неправомірних дій — перекриття руху поїздів та траси через село.

Вікторія Снігур