Живу я у селі Суботівка Могилів-Подільського району. У спадок отримала два паї. Їх я віддала в оренду СТОВ «Прогрес».

На той час це підприємство очолював П. Таран, отже, він був орендарем. Добре обробляв землю, справно з нами розраховувався. Так тривало досить довго. Але згодом ми побачили, що на наших землях вже працює сучасніша техніка. Звернулися ми за поясненнями до сільського голови, а він відказав, що Таран передав наші паї товариству «Кряж», що належало тодішньому голові облдержадміністрації Іванові Мовчану. Люди були дуже незадоволені, що так вчинили з землею — без їхньої згоди та без відома. Обурювалися, збирали підписи…. Але на них ніхто не зважав. Після Революції гідності казали, що Мовчан виїхав з країни. Але землі наші хтось таки обробляв.

Люди знову обурювалися. Ось тоді заворушився орендар від «Прогресу», почав агітувати через своїх людей, щоб за винагороду селяни з ним підписали договір оренди на 25 років. Не гребував нічим, навіть підписи підробляв. Моя сусідка померла у 2009 році, а наш орендар уклав з нею договір у 2016 році! Через такі обставини у мене зникло бажання працювати з тією фірмою.

Один договір оренди закінчився у 2018 році, інший закінчиться у 2021 році. Договір, котрий закінчився, я намагалася забрати, повідомляла бухгалтерію, що не маю наміру співпрацювати з ними, навіть новий договір уклала з іншим орендарем «НУСІ». Але ніхто на мене не зважав, а знову посіяли озимину і виплатили гроші. Я просила більше моєю землею не користуватися. Іншого орендаря, директора господарства «НУСІ» Ніну Дячок, я попросила на моєму паї посадити сливовий сад, щоб сливи, якими вона буде розраховуватися зі мною, ми сушили б і продавали як чорнослив.

Все було б правильно і по закону. Але згодом приїхала бухгалтер від «Прогресу», привезла якісь гроші і попросила розписатися на паперах. Я повірила їй, бо знаю її сім’ю, в неї порядний чоловік, мій колишній учень. Хвилин через 20 вона раптом повернулася і сказала, що не ті папери дала і треба знову поставити підписи…

А через кілька днів орендарка Ніна Дячок повідомила, що мене просто обдурили і своїми підписами, здобутими обманним шляхом нібито про отримання грошей, я продовжила договір оренди у «Прогресі» ще на 10 років, і тепер справу про мій пай розглядає Апеляційний суд…

Хто знає, скільки ще законів не на користь власників паїв, а на користь нечесних орендарів прийме Верховна Рада… Я написала пояснення для суду, але суддя навіть не читав його, не розібрався, чому договір, укладений із «НУСІ», розглядається на користь «Прогресу». Не зважив на те, яким шляхом було добуто мої підписи. Хто захистить мене і таких, як я? У кого шукати захисту від шахраїв і обманщиків? Нешановні латифундисти, будьте щирими і чесними, тоді люди будуть з вами залюбки працювати і не треба буде нікого дурити.

Лідія Туровська,
читачка