Щороку у Вінницькій області близько 60 немовлят народжуються раніше терміну.

За їхні життя борються лікарі, а ще дуже радіють, коли ті набирають вагу та почуваються здоровими. Для порятунку таких немовлят необхідні різні компоненти крові. Саме тому 5 медичних працівників з обласного перинатального центру лікарні імені М.І. Пирогова долучились до всеукраїнської акції «Здаємо кров — підтримуємо життя передчасно народжених», адже щодня стикаються з такими у своїй роботі. Серед них — акушер-гінеколог Дмитро Боцюра, який вже не вперше стає донором…

– Діток, які народжуються передчасно, ми називаємо «поспішайками». Це такі самі громадяни нашої країни, які хочуть жити, але потребують нашої великої уваги, допомоги та підтримки. Вони гостро потребують препаратів крові. І сьогодні краплинка моєї, можливо, врятує когось із недоношених діток, — каже лікар Дмитро Боцюра. — Своїм прикладом хочемо не тільки зробити добру справу, а й звернути увагу на проблему таких діток у країні та ситуацію з банком крові.

У свою чергу, завідувач відділення інтенсивної терапії новонароджених лікарні ім. М. Пирогова Тетяна Наліжита додає: раніше донорів вистачало, сьогодні ж з ними проблема.

– І це не тільки в нашому відділенні, а й у всіх інших, які працюють з важкими пацієнтами. Тому ми вирішили нагадати про це суспільству. Дуже важко для родин передчасно народжених, ці діти потребують тривалого лікування, реабілітації, шалено дорогої терапії.

Загалом за період благодійної акції на порятунок малюків здали 6,669 літра крові. Медики планують проводити їх й надалі, адже дітей, які з різних причин поспішають з’явитися на світ, з кожним роком більшає, і їм потрібна допомога дорослих. В обласній станції переливання крові зауважують: нині гостра потреба у 1, 2 та 4 групах крові.

Віталіна Трудько
Фото Олексія Бойка