До кінця року е-квиток буде працювати у тролейбусах і муніципальних автобусах міста. А з січня 2020-го у всіх приватних маршрутних таксі Вінниці.

Бо в 2018 році для удосконалення транспортних рішень й впровадження сучасних та зручних методів оплати проїзду, між Вінницькою міською радою, комунальним підприємством «Вінницякартсервіс» та компанією VISA було підписано Меморандум про співпрацю, завдяки якому у пасажирів громадського транспорту міста з’явилась можливість оплачувати проїзд не тільки за допомогою Муніципальної картки вінничанина, а й будь – якими безконтактними платіжними засобами будь-якого банку України та світу.

– Сплата за проїзд Муніципальною карткою вінничанина та безконтактними банківськими картками – це нові можливості для пасажирів, їх комфортного користування муніципальним транспортом й розвитку Вінниці у напрямку Smart city, адже завдяки Муніципальний карті в подальшому людина зможе користуватись додатковими сервісами, – говорить Вінницький міський голова Сергій Моргунов. – Впровадження у Вінниці безготівкової системи оплати проїзду – це ще один важливий крок в напрямку модернізації й осучаснення транспортної системи міста, якою ми невпинно займаємось. Завдяки цій системній роботі у 2018 році ми отримали престижну європейську нагороду в сфері розвитку громадського транспорту – CIVITASAwards».

Здійснення безготівкової оплати проїзду можливе через стаціонарні валідатори, встановлені в усіх трамваях, що курсують містом. Прийом оплати платіжною карткою здійснюється на усіх стаціонарних валідаторах на кожних дверях, а друк білетів – на середніх.

Наступним кроком є розширення мережі безконтактної оплати за проїзд у тролейбусах, автобусах та маршрутних таксі. До кінця 2019 року розраховуватись за допомогою Муніципальної картки та безконтактних банківських карт, включаючи можливість розрахунку через смартфони, буде доступно у тролейбусах та муніципальних автобусах. Що ж стосується маршрутних таксі – тестування системи на їх бортах розпочнеться з 1 січня 2020.

Євген Лісник, старший директору голова департаменту стратегічного партнерства з фінтех-компаніями та підприємствами, Visa CISSEE зазначає: «Ми у компанії Visa активно займаємося розвитком безконтактних платежів у громадському транспорті України та відзначаємо цей напрямок розвитку інфраструктури як пріоритетний. Вінниця демонструє дуже гарну динаміку, адже вже на початку проекту місто пропонує безконтактні платежі у трьох видах громадського транспорту. Ми впевнені, що позитивний досвід зручної, швидкої та безпечної оплати у громадському транспорті спонукатиме мешканців та гостей міста користуватися безконтактними платежами частіше та насолоджуватися усіма їх перевагами, що позитивно впливатиме на розвиток безготівкової економіки в Україні».

Раніше оплату безконтактними банківськими картками було запроваджено у наземному муніципальному транспорті декількох міст України: Житомира, Тернополя, Чернігова, Чернівців, Івано-Франківська, Дрогобича та Києва. Але транспортне рішення такого масштабу, яке реалізовується у Вінниці, досі не працює у жодному з міст України.

Проект впровадження безготівкової оплати проїзду у громадському транспорті Вінниці фінансується за рахунок кредитних коштів ЄБРР (Європейський банк реконструкції і розвитку). Переможцем відкритих торгів стала чеська компанія Mikroelektronika, що виступила системним інтегратором та розробником програмного забезпечення проекту.

Зазначимо:

– Муніципальна картка вінничанина є носієм електронного квитка й відповідає міжнародному стандарту захисту ISO 14443, що забезпечує найвищий ступінь захисту даних.

– Стаціонарний валідатор підтримує технологію NFC, що забезпечує можливість оплати через ІРау, Google Pay та має сертифікований рідер, який відповідає стандарту PCI DSS й програмне забезпечення для роботи з банківськими картками.