За різними оцінками, впродовж останніх шести років відбулося понад три тисячі захоплень. Зазвичай це зміна власника через підробку документів, через реєстраторів, яких не існує, або «дірки» у реєстрі. Схеми різні, а суть одна. З метою запобігання рейдерським схемам Президентом України 22 липня 2019 року підписано Указ №542/2019 “Про заходи щодо протидії рейдерству”, – інформує ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області.

Зокрема, відзначається, що потрібно “…забезпечити перенесення до 2021 року до Державного земельного кадастру відомостей про земельні ділянки, обмеження у їх використанні, зареєстровані до 1 січня 2013 року у Державному реєстрі земель”

За дорученням начальника ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області необхідно:

– всім підприємствам державної та комунальної форм власності, установам та організаціям здійснити розробку документацій із землеустрою (у відповідності до положень ст.ст. 26, 55 Закону України “Про землеустрій”) для подальшого внесення відомостей про земельні ділянки до Державного земельного кадастру;

– у разі відсутності, фізичним та юридичним особам виготовити технічні документації із землеустрою з метою реєстрації в Державному земельному кадастрі земельних ділянок, право власності чи користування на які виникло до 2004 року, та посвідчені відповідними державними актами або договорами оренди, відомості про які не внесені до Державного земельного кадастру.