Мама застреленого Олександра народилась у селі Збараж. Стала третьою дружиною В’ячеслава після розлучення його із ексдружиною російського співака Баскова.

Жах по всій Україні посіяла шокуюча новина.

– У неділю увечері в самому центрі Києва обстріляли елітний позашляховик Range Rover 47-річного депутата Київської обласної ради від БПП В’ячеслава Соболєва. Куля пройшла крізь скло водійського крісла й потрапила у голову трирічного сина Олександра. Поряд знаходилась дружина депутата Інна. Батьки із хлопчиком на руках вискочили на вулицю й стали благати про допомогу. Медики приїхали оперативно, але врятувати життя дитини так і не змогли. Злочинці втекли…

В цю машину у центрі Києва влучив снайпер, який знаходився у будинку навпроти

Відразу стали обговорювати особу В’ячеслава Соболєва, адже більшість була впевнена, що жертвою повинен був бути саме він. Відпрацьовують кілька версій. Одна із них — давній конфлікт Соболєва з суддею Вищого господарського суду Артуром Ємельяновим. Там йдуть багаторічні суди навколо нерухомості. Останній ці звинувачення вже відкинув.

Вічна пам’ять… Олександр був похресником Ірини Білик

То хто ж такий В’ячеслав Соболєв? Він родом із Єнакієвого на Донеччині. Економіст, кандидат економічних наук, підприємець, депутат Київської обласної ради, член комісії з питань бюджету та фінансів. Політикою почав займатися у 2002 році, коли його обрали депутатом міської ради у виборчому окрузі м. Донецька. Також у 2000-х був заступником мера Донецька. З 2006 по 2007 рік працював у Раді національної безпеки та оборони України.

А ще ходять розмови, що Соболєв свого часу був директором дочірньої компанії «Нафтогазу» – «Нафтогазмережі». У 2010 – 2011 роках обіймав посаду заступника голови правління, а пізніше і голови правління НАК «Нафтогаз України». Але пішов з «Нафтогазу» після приходу до влади президента-втікача Віктора Януковича.

Опісля зайнявся викладацькою діяльністю. Власник київського ресторану «Маріо». Стрілянина сталася саме після того, як він із родиною їхав з цього закладу. У 1997 році заснував одну з перших торгових мереж в Донецьку «Обжора», яка продовжила роботу в окупованому Донецьку. Сам Соболєв і на той момент глава партії Блок Петра Порошенка Юрій Луценко спростували цю інформацію і повідомили, що Соболєв продав «Обжору» ще в 2007 році.

В’ячеслав Соболєв був одружений тричі. Першою дружиною була вдова донецького кримінального «авторитета». Друга його обраниця — колишня дружина російського співака Миколи Баскова та за сумісництвом донька одіозного колишнього російського сенатора та фармацевтичного магната Бориса Шпігеля – Світлана.

Світлана Шпігель, донька російського олігарха, під час одруження із зіркою естради Миколою Басковим

Як вдалось дізнатись нашому кореспонденту, третьою дружиною й матір’ю вбитої дитини була 38-річна Інна Соболєва — уродженка села Збараж Козятинського району. Її батько Олексій Лавренюк все життя працює на землі і заснував агропідприємство «Прогрес». У 2010 році, коли перемогу на президентських виборах отримав регіонал Віктор Янукович, його призначили головою Козятинської районної адміністрації. Але через чотири роки, коли почався Майдан, добровільно склав повноваження. Тепер знову очолює господарство. Матір Інни — Людмила Лавренюк — голова Збаразької сільської ради.

Інна із Козятинського району – мама застреленого хлопчика та третя дружина В. Соболєва

– Першим чоловіком Інни був син тодішнього керівника районного відділку СБУ. Народилось в них двоє дітей. Інна має освіту юриста. Спочатку подружжя мешкало в Козятині, тоді переїхало до столиці. Кажуть, що там голова родини займався розслідуванням газових порушень. Жили заможно, але завжди залишались порядними й добрими людьми. Втім, сімейне життя невдовзі не склалось й вони розлучились. Після того жінка познайомилась із донецьким бізнесменом В’ячеславом Соболєвим, у 2016 році в них народився син Сашко. Чоловік всиновив дітей Інни від попереднього шлюбу — Давида й Марію Вільчинських. Дружина бізнесмена має у своїй власності 100% акцій фірми італійських меблів і світлотехніки «Галерея Платінум» і «Темп Плюс-2018». Їй належать права на п’я­ть земельних ділянок у селах Лісники на Київщині, Мшанець та Збараж на Вінниччині, — розповіли нам знайомі подружжя. — Розмір ділянок від 2,5 тис. кв. м до майже 11 тис. кв. м. В Інтернеті можна знайти багато сімейних фотографій, знімків із відпочинку, а також світлин із дітьми. У тому числі з убитим сином Олександром.

Пізніше стало відомо, що загиблий під час замаху на депутата хлопчик виявився хрещеником артистки Ірини Білик. Про це розповіла сама співачка.

«Не можу сидіти і вдавати, що нічого не сталося… Убито маленьку дитинку, чудового малюка… хрещеною якого я є… Навіщо все в цьому світі, якщо так просто вбивають людей, діток… у центрі улюбленого міста… Мій маленький Янгол, Сашенька, пробач цим дорослим нелюдам їх жорстокість», — написала Білик.

На сторінці бабусі Людмили Лавренюк односельчани й просто небайдужі пишуть слова співчуття. Мама Інна, кажуть, від горя ледь не збожеволіла. Через день після втрати сина вона теж залишила запис на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Вбили нелюди вчора мого синочка ангелочка, Сашеньку… Помоліться за нього… і бережіть свої сім‘ї…»

Вже відомо, що столичні поліцейські затримали причетних до цього резонансного злочину й кажуть, що знаряддям стала снайперська гвинтівка. Затримані – 20-річні бійці-добровольці Лавреза та Семенов родом з Одещини та Черкащини, які з самого початку були на передовій. Один із них був снайпером, нагороджений орденом «За відвагу».

Проте громадськість розділилась й не всі у це вірять. Мовляв, якщо хороший снайпер, то в дитину він би не цілив, а прямо в жертву. Цікаво, що обох добровольців добре знають вінницькі волонтери, які мають з ними фото і часто їх на передовій навідували. Вони теж схиляються до думки, що тут щось не так. Тож будемо слідкувати за розвитком подій разом.

Коли верстався номер газети, стало відомо, що наймані кілери – учасники АТО – назвали замовника. Як запевняють правоохоронці, його днями затримають.

Вікторія Снігур