А коли прийшов час поратись по господарству, на кілька хвилин залишила візочок біля хати. Коли повернулась — дитина вже не дихала, поруч лежав домашній кіт… Жінка відразу зателефонувала до фельдшерки та «швидкої допомоги». Півгодини вони намагались реанімувати немовля, воно було ще теплим, проте не вдалось.

Односельчани досі не можуть зрозуміти, як таке могло статись.

– Сніжана з чоловіком Сашком жили в Сосонці. Купили хату в нашому селі близько року тому, тут її мама проживає. Ще й не встигли розрахуватись. Дуже довго вона чекала на первістка, більше частину терміну вагітності провела у лікарні. Маля народилось здоровим, й жінка перебувала у декреті й весь час присвячувала доці, пилинки з неї здувала. Родина порядна, батько працював в іншому місті, на вихідні пос­тійно приїжджав. Маленька Саша весь час з котиком гралась, — розповідають односельчани. — А що сталось — один Бог знає. Матір важко переживає горе, поряд з нею пос­тійно лікарі.

Начальник Липовецького відділу поліції Павло Дармограй повідомив нам, що за даним фактом відкрито кримінальне провадження — умисне вбивство з додатковою позначкою «нещасний випадок».

– Сімейний лікар зателефонував на лінію «102» та повідомив, що констатував смерть малолітньої дитини. Виїхали наші працівники. На місці мама розповіла, що кіт ліг на голову дитини та заснув. У понеділок була проведена судово-медична експертиза. Попередній висновок — механічна асфіксія.

Нині в соцмережах активно обговорюють інцидент. Дехто припускає, що кіт ніяк не міг задушити маля, мовляв, причиною стало щось інше. Втім, начмед Козятинської районної лікарні Ігор Грубеляс вважає, що це цілком можливо:

– Українці — це така нація, де майже в кожній сільській оселі є котик чи собака. Можливо, дитинка була сильно закутана й не могла поворухнутись. А кіт міг лягти на носик чи ротик – й достатньо хвилини, щоб немовляті перекрити доступ повітря. Можливо, ворсинки шерсті потрапили до рота. Почався бронхоспазм, алергія. За мою практику такого не бачив, але був інцидент, коли дитина блювала, мама її повернула на бік – й вона задихнулась блювотними масами.

Віталіна Трудько