Також, нагадаємо, що нашу команду нещодавно залишив її головний тренер Колінс Нгаха. Про поточний стан в клубі і плани на весняну частину сезону розповів в.о. президента «Ниви» Вадим Кудіяров.

– В цьому сезоні «Нива» робить ставку на місцевих футболістів. Серед іншого, ми заключили угоди із провідними ДЮСШ області і створили молодіжну команду, в яку входять випускники даних спортивних шкіл. Вона наразі є лідером західної групи чемпіонату України з футболу серед юнаків до 19 років. Там грають серйозні суперники: «Адреналін» (Луцьк), який входить до вертикалі ФК «Волинь»; «Прикарпаття»; «Буковина»; «Поділля» – це футбольні школи які відомі всім українським вболівальникам.

Це свідчить, що обраний нами шлях є правильним і має гарні перспективи. Таким чином ми даємо можливість молодим вінничанам проявити себе і стати професійними футболістами.

Дякую за роботу Колінсу Нгасі. Він багато зробив для нашого клубу. На початку року, коли ми прийняли клуб, «Нива» мала певні фінансові зобов’язані та інші проблеми. Колінс Нгаха не побоявся труднощів і очолив тренерський штаб. «Нива» за підсумками сезону 2018/2019 років фінішувала на непоганому четвертому місці, причому претендувала на більш високі місця і підвищення в класі.

Пане Вадиме, чому в цьому сезоні «Нива» демонструє гірший результат, ніж у попередньому?

– Підготовка до сезону 2019/2020 років була доволі нетривалою. Було дуже мало часу для якісної селекційної роботи. Також далося в знаки те, що вінницькі футболісти не набрали оптимальної форми та не мали зіграності. Нажаль, у нас в регіоні немає достатньої кількості кваліфікованих футболістів, які б підсилити гру команди. Це й вплинуло на результат.

Хоча ми, як керівництво клубу, забезпечили футболістів всім необхідним. Вони вчасно отримували зарплатню, премії, гравцям оплачувалося харчування і проживання. Дякуємо за підтримку нашим партнерам: Вінницькій міській раді, Вінницькій ОДА, депутатам міської і обласної рад, обласній федерації футболу та комерційним підприємствам, які підставляють нам плече.

Багато гравців з «Ниви-2» під час зимової перерви залучатимуться до основної команди?

– Десять футболістів із «Ниви-2» вже приймають участь у тренувальних зборах. За їхніми підсумками ми переглядатимемо умови співпраці із ними. І, можливо, у «Ниві» збільшиться кількість футболістів на контрактах із числа місцевої молоді.

Також ми спостерігаємо за майбутніми випускниками провідних місцевих ДЮСШ, яких залучатимуть до тренувального процесу «Ниви-2». Це школа Блохіна-Бєланова і «Прем’єр-Нива». Почали співпрацю і зі школою «Темп», три випускники якої нині грають за нашу другу команду.

Які найближчі задачі клубу?

– Нам в першу чергу необхідно розуміти бюджет на наступний рік. По цьому питанню ведемо комунікацію із депутатами обласної ради, новим головою ОДА Владиславом Скальським, мером Вінниці Сергієм Моргуновим, керівниками місцевих підприємств та нашими партнерами.

Задача «Ниви» – бути в середині групи, а для дублюючої команди – вийти у фінальну частину Чемпіонату України. Також треба визначатися із важливим питанням – головним тренером команди. Наразі ведемо перемовини. Як тільки буде визначеність щодо бюджету, ми представимо цю людину.

Нинішній в.о. головного тренера Олег Шумовицький не може стати керманичем офіційно?

– Так. У нього немає відповідної тренерської ліцензії, аби очолити професійний клуб другої ліги.

Вже, відомо, хто із нивівців залишає клуб?

– Ми припинили співпрацю із 4 приїжджими футболістами. Це захисники Денис Червінський, Назар Виздрик, Олександр Калітов і півзахисник Денис Долінський. Решта гравців мають контракти до кінця чемпіонату України і далі захищатимуть честь вінницького футболу.

На вакантні місця запрошуватимете місцевих футболістів?

– Є амплуа, де у нас немає сильних місцевих гравців. Це центральні оборонці і воротар. Скоріше всього, на цих позиціях гратимуть легіонери. Хоча водночас вінничанин Дмитро Попов стабільно грає на позиції центрального захисника. Є ще молодь, але подивимося, як вона себе проявить під час зборів.

Команда зараз проходить збори, а потім іде у відпустку. Який план підготовки до третього кола змагань?

– Це також стане відомо після визначеності із бюджетом. Чемпіонат України (друга ліга) поновлюється в березні, а команди U-19 стартують в квітні. У нас достатньо часу, аби якісно підготуватися до весняної частини змагань. Зважаючи на досвід минулих років, необхідно провести три повноцінних тренувальних збори, щоб награти склад. Також треба спарингуватись із хорошими суперниками.

Прес-служба ФК «Нива»