Патріотичний захід “Лицарський хрест бойового братерства”, присвячений Дню Збройних Сил України цього року проводитиметься вперше. За організацію цього заходу взялися добровольці, волонтери, патріоти і просто небайдужі люди. Напередодні свята організатори розповіли журналістам про цю урочисту церемонію.

– Цей захід — продовження тих, котрі наша команда проводила у попередні роки, – розповідає Світлана Бевз — Ми двічі вручали нагороди матерям загиблих воїнів АТО, вшановували пам’ять наших побратимів, організовували цілу низку патріотичних заходів, у тому числі відкриття пам’ятника медика. Цього разу ми теж вшануємо пам’ять наших побратимів, спільно помолимося у Спасо-Преображенському соборі. Там же будуть освячені нагороди, котрі будуть вручені бійцям та добровольцям. У театрі ім. Садовського буде розгорнуто відразу чотири виставки: “Історія українського війська”, “Вогнем пульсує війна”, “Добровольці батальйону “Айдар” – Руслана Кашанюка, котрий крім виставки підготував для кожного добровольця підготував цілий альбом своїх картин. Ще одна виставка “Картини з фронту” – Світлани Луців-Логуш, котра їх створювала безпосередньо на позиціях батальйону “Айдар”. Вона була спочатку волонтером. Потім пішла воювати, здобувши позивний “Відьма”. Свої картини вона малювала на кришках ящиків з-під використаних боєкомлектів. Цього дня ми вручимо особливі нагороди 15 добровольцям, котрі брали участь у найбільш кровопролитних подіях 2014-2015 років. Сподіваємося, що захід буде підтриманий і ми відзначатимемо нагородами учасників бойових дій наступних років. Крім нагороди “Лицарський хрест добровольця”, котрий отримають 25 бійців, серед яких десятьом нагорода вручатиметься посмертно. Ми вручатимемо “Лицарський хрест бойового братерства” – особливу відзнаку гідності і патріотизму, котра передається від побратима до побратима.

А ще організатори готують для усіх учасників урочистостей особливий концерт. Про нього розповіла Валентина Мельник-Шпак, керівник громадської організації “Молода подільська січ”. Вона ж — директор обласного патріотичного фестивалю мистецтв “Сурми звитяги”, до слова, єдиного такого в Україні.

– Цього року 24 учасники з Вінниччини отримали нагороди від Всеукраїнського фестивалю мистецтв. Чотири творчі колективи були запрошені для виступів до Львівської опери, каже Валентина Мельник-Шпак – Саме ці колективи даруватимуть свою творчість усім 6 грудня. Лунатимуть патріотичні пісні, стрілецькі та повстанські. Співатимуть кращі голоси, гратимуть найкращі музиканти.

Доброволець Юрій Кісіль під час прес-конференції звернувся до Верховної Ради: “Відкрийте нарешті очі і зрозумійте, завдяки кому ви зараз вільно ходите по славетній українській землі!.Подумайте і вшануйте цих героїв України! Пане президенте! Так, як ви себе позиціонуєте, як рятівник полонених, то подумайте ще про тисячі тих добровольців, котрі нині перебувають в українських в’язницях. Вони сидять за свій патріотизм і національну гідність. Наведіть лад в судовій системі!”

Поділився своїми думками і Олександр Карпусь, доброволець, котрий брав участь у звільненні від окупантів 11 населених пунктів – серед майбутніх нагороджених. Він був у боях пліч-о-пліч з побратимами “Айдару”, але статусу учасника бойових дій так і не здобув через звичайних чиновницький бюрократизм.

Організатори патріотичного заходу сподіваються, що влада почує їхній заклик і гідно оцінить та вшанує героїзм добровольців.