Два тижні тому віце-прем’єр, міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров оголосив конкурс на «обличчя цифрової держави».

До фіналу дійшло десять учасників, а ключовими критеріями у виборі стали реальність фотографії та відпо­відність людини, яка опублікувала її, та чи сподобалося фото ін­шим користувачам. Інша вимога була до конкурсантів – людині на фото повинно бути більше 18 років. Зрештою, днями оголосили переможницю, і нею стала вінничанка Олександра Ободянська, яка на даний момент працює у польському модельному агентстві. На його сайті вказано, що зріст красуні — 180 сантиметрів, а параметри — 89-64-94. Дівчина отримала грант на навчання за міжнародною стипендіальною програмою International Scholarship Programme of WSB University. Закінчує магістратуру з міжнародної економіки. Володіє трьома іноземними мовами.

– Про конкурс дізналася зі статті… Я в той же день вирішила спробувати і додала фото під постом. Перемога була абсолютно несподіваною, в якийсь момент з’явилося більше 3000 коментарів, я навіть не думала, що у мене вийде. Про перемогу мені повідомив представник міністерства, який зв’язався через Facebook, — каже Олександра. — Особисто я покладаю великі надії на проект «обличчя цифрової держави». Коли побачила презентацію програми, подумала: «Вау, це український продукт? Ми можемо створити Діджитал-продукт світового рівня?». У нас є близькі сусіди: Грузія, Естонія, Литва, Латвія, країни, які існували в тих же реаліях радянського режиму, що і ми. Але вони вже давно почали стрімко розвиватися, показавши іншим пострадянським країнам, що там, де є інноваційна ідея — є і її втілення… Я думаю, що це величезний крок нашої країни назустріч сучасним технологіям, який, безсумнівно, спростить життя мільйо­нів українців.

Найближчим часом фото Олександри розмістять на демо-версії електронних водійських посвідчень. Його побачать на welcome-екрані всі, хто встановить собі додаток «Дія». Завантажити його можна буде з App Store або Google Play.

Віталіна Володимирова