Про це та про ситуацію з ВІЛ/СНІД на Вінниччині спілкувалися нещодавно журналісти з директором Центру профілактики та боротьби зі СНІДом Ігорем Матковським, провідним спеціалістом соцслужби дітей та молоді Оксаною Яворською, завдиспансерним відділенням наркодиспансеру «Соціотерапія» Лілією Пекарчук та головою правління Вінницького відділення БО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Оксаною Шевчук.

5713 ВІЛ-ін­фі­кованих вперше виявлено на Він­ниччині з початку епідемії ВІЛ. З них 2505 встановлено діагноз СНІД. Протягом цього часу померло 1289 ВІЛ-інфікованих. Від СНІД — 809.

– Смертність, хоча й не суттєво, але зросла. Все тому, що зростає виявлення смертельної хвороби вже у занедбаних стадіях. З усіх виявлених цього року хворих 70 відсотків саме таких. А ще завжди є люди, котрі категорично відмовляються від специфічного антиретровірусного лікування. Наслідки сумні, — розповів Ігор Матковський. — Але медициною доведено, що антиретровірусні препарати — єдина можливість уникнути смерті. Так, лікування не дешеве, коштує від 300 до 1 тисячі доларів на рік. Але для тих, хто приходить до центру, вони видаються безкоштовно. З роками медицина зробила крок вперед і тепер навіть із цією смертельною хворобою можна навчитися жити. Вже давно всім відомі шляхи ураження на ВІЛ-інфекцію. Шокуючі історії зі встромленими голками у лавки і маніяком, котрий колов жінок, на щастя, жодним випадком інфікування смертельною хворобою не завершилися. Та термін спостереження ще не завершився, вони обстежуються протягом 12 місяців. Але три випадки ураження саме через нанесення тату на Вінниччині є. Так що обережність не завадить.

До речі, за кошти місцевого бюджету була придбана мобільна лабораторія, і тепер кожен може легко і доступно перевірити себе на ВІЛ/СНІД. Вже здійснено більше десятка виїздів, обстежено майже тисяча людей. Точної цифри поки що не називають, бо мобільна лабораторія ще працює у найбільш людних місцях — біля вокзалів, на Європейській площі. У найближчому майбутньому мобільна лабораторія тестуватиме на виявлення сифілісу.

А ще останнім часом хвороба подорослішала. Виявляється, найбільш вразливими стали люди середнього віку. У них юність була саме тоді, коли «сексу» не було і презервативи вважалися чимось неприйнятним. Їм важче сприйняти все, як є… Зате зменшується виявлення інфікованих серед молоді. Інформаційні кампанії дають свої плоди, і в молодих людей є інша мотивація. Вони хочуть добре навчатися, щоб потім здобути хорошу професію, добре заробляти і гарно проводити час. Іноді ця система дає збій. Бо щоб гарно провести час, декому потрібні хімічні стимулятори, котрі призводять не лише до карколомних пригод, але й до сумних наслідків…

– У нас на обліку з Вінниці перебуває 273 наркозалежних людини. З них — 56 ВІЛ-інфікованих. По області — 442, ВІЛ-інфікованих 122, — розповідає Лілія Пекарчук. — Наші пацієнти лікуються паралельно у СНІД-центрі, і це дуже зручно. Минулого року один наш пацієнт, інфікований смертельним вірусом, помер. Але сталося це тому, що він категорично відмовився лікуватися. Інший випадок — оптимістичний: наша пацієнтка народила здорову дитину. Так що життя триває.

– На плечі соціальних служб лягає виховання і неблагополучних батьків, і їхніх дітей, аби унеможливити інфікування, — додає Оксана Яворська. — Нині під наглядом соціальних служб перебуває 13 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, котрі виховуються у прийомних сім’ях. Всього ж ми дбаємо про 8 тисяч дітей. Часто доводиться протягом місяця щодня приходити додому до сім’ї і нагадувати батькам, що час приймати ліки. Бо ж звичка формується 21 день. Часом тих людей навіть батьками важко назвати, бо вони ні психологічно, ні розумово не готові мати дітей….

За 36 років, що минули з моменту перших проявів, вірус імунодефіциту вразив більше 92 мільйонів людей. СНІД займає четверте місце у світі серед причин смерті, а у молоді до 30 років та жінок — перше місце. Такі дані статистики. В Україні зареєстровано 346924 випадки ВІЛ-інфекції. 50940 наших співвітчизників померли.