На Вінниччині цукрові заводи завершили сезон, й вперше в історії він був настільки коротким. Причина всьому — мала кількість сировини для виробництва.

Тому цілком ймовірно, що зовсім скоро ціна на цукор суттєво виросте! Зараз за мішок потрібно викласти 1200-1350 гривень.

– 27 листопада в нас був останній робочий день у цьому сезоні. Всього ми пропрацювали 76 днів. Поточний рік видався досить непростим, адже через посушливе літо врожайність солодких коренеплодів була нижчою, аніж торік. У минулому році фермерські господарства здали на переробку 170 тисяч тонн буряків, а цього — лише 50 тисяч. І так по всій країні, бо спілкуємось з колегами-аграріями. Та завдяки високій цукристості сировини та модернізації заводу на підприємстві все ж задоволені попередніми результатами роботи, — повідомили на Жданівському цукрозаводі. — Далі колектив починає готуватись до нового сезону. Акценти залишаються незмінними: збільшення продуктивності виробництва, зменшення споживання енергоресурсів та підвищення якості продукції.

У свою чергу, директор департаменту агропромислового розвитку Вінницької ОДА Микола Ткачук додає: цьогоріч в області працювали тільки шість цукрових заводів.

– Справді, через зменшення посівів цукрового буряку, бо це досить затратно, та несприятливого урожаю майже всі заводи призупинили свою роботу на місяць-два раніше, ніж колись. Знаю, що багато цукрозаводів ввели нові технології, модернізували виробництво, покращили глибину переробки цукрового буряка. Крім того, деякі почали виготовляти сухий жом, який потім експортують за значно вищою ціною. Наступного року площі під цукровий буряк планують збільшити, за сировину обі­цяють давати більшу ціну, бо вона вважається дуже якіс­ною.

Тим часом у прес-службі асоціації «Укрцукор» нам повідомили, що виробництво цукру 2019-2020 знизиться на третину, ніж його зварили торік.

– Таке падіння може стати антирекордом галузі. Бо за останні 10 років вал виробленого в Україні цукру не опускався нижче від позначки 1,2 млн тонн. Зважаючи на скорочення кількості населення в державі, прогнозовані обсяги ледь забезпечать нашу внутрішню потребу в цукрі. Та якщо великі й середні сільгосппідприємства ще активно сіють цукрові буряки, бо мають підтримку від цукрозаводів у вигляді товарних кредитів насінням, засобами захисту, то деякі господарства зовсім перестали вирощувати буряки.

Вікторія Снігур