Загалом знаменита колекція нараховує 250 поділь­ських народних ікон. Де-яким більше сотні років. Книгою рекордів України вона визнана як найбільша в державі.

Збирати народні витвори релігійного мистецтва Володимир Козюк розпочав у дитинстві. Перша народна ікона потрапила до його рук ще у 10 років. Сам меценат встановив національний рекорд у категорії «Благодійність», бо передав із приватної колекції до музеїв України 1500 експонатів. Унікальна виставка «Духовні скарби. Історія врятування» відкрилася у Вінницькому обласному художньому музеї. Центральну композицію сформували старовинні подільські ікони XVІІІ – ХІХ століття, на яких зображені Свята Богородиця, Миколай Чудотворець і свята великомучениця Варвара та ікона «Свята вечеря».

Виставка Володимира Козюка – одна з найпомітніших на Вінниччині

За словами Володимира Козюка, особливістю представлених витворів є те, що вони намальовані звичайними народними уміль­­цями, через це схожі більше на картину. На таких іконах часто малювали квіти та зображали святих «близькими» до людей.

«Церква боролася з цими іконами, називаючи їх неканонічними. Адже на них зустрічається символіка, яку не використовувала церква, але яка подобалася селянам. Ще одними противниками народних ікон були фабрики-монополії традиційних ікон. Різними шляхами вони боролися з народними образами, а інколи просто знищували. Те, що вони збереглися і дійшли до наших днів – це вже феномен», – відзначає Володимир Козюк.

Подільська ікона

Полотна, які колекціонер представив у Вінниці, свого часу демонструвалися у виставкових залах Національного заповідника «Софії Київської», Києво-Печерської лаври, Музеї українського мистецтва в Нью-Йорку, Національному музеї народного декоративно-прикладного мистецтва в Києві, Києво-Могилянській академії, а також у краєзнавчому та художньому музеях Вінниці. Переглянути унікальну експозицію можна до 15 січня 2020 року.

Соломія КАЛЮЖКО