– На «Чорну п’ятницю» купили телевізор із Т2 в розстрочку, бо з січня кодують всю «розважалку»! А щоб діти могли нормально Інтернетом користуватись для школи і соцмереж, тягнемо кабель по 3000 гривень із двору! Сусідка баба Люба без «Сватів» лишається із січня і вже замовила собі місце біля нашого телевізора. Казала, що буде «платити» яйцями, як колись у кіно пускали після війни за «натуроплату», — розповіла читачка «33-го» Тамара, мешканка села Безводне Ямпільського району перед січневим кодуванням 23-х основних телеканалів.

Бо 20 січня 2020 року чотири найбільші українські медіа-групи — «1+1 media» («1+1», «2 + 2», ТЕТ, УНІАН, «Плюсплюс», «Бігуді»), «Медіа Група Україна» («Україна», НЛО TV, «Індіго»), StarLight Media (СТБ, Новий канал, ICTV, М1, М2, «оце ТБ») і Inter Media Group («Інтер», НТН, К1, К2, «Мега», «Піксель», Zoom, Enter-фільм) закодують свій супутниковий сигнал.

Це означає, що у телеглядачів, які дивилися українські супутникові телеканали у вільному доступі, більше такої можливості не буде. Бо кодується не супутник, а тільки сигнали вищезазначених телеканалів, де є дорогий розважальний контент. Інформаційні канали, на яких люди дивляться виключно новини та інформаційні передачі, залишаються у відкритому доступі.

Так само, як і всі державні (UA: Перший, «Рада», «Культура» і т.д.), обласні, регіональні канали. Вони кодуватися не будуть.

Зараз вже йде інформаційна кампанія, де глядачам пояснюють, що буде відбуватися і що потрібно робити, щоб не залишитися без доступу до телебачення.

Чи можна зламати кодування супутникового сигналу?

Ні, зламати код не можна. Місцеві «майстри-ломайстри» вам в цьому не допоможуть.

Тому, хто має гроші, по селах на Вінниччині вже купують нові телевізори із Т2 чи шукають тюнери до своїх більш-менш «свіжих» телевізорів. Вже відомо, що рекомендована роздрібна ціна тюнера УТБ — 1099 грн. А ефірно-цифровий провайдер Т2, де надані 32 каналу, буде працювати в колишньому режимі. Він залишається безкоштовним.

Сергій Годун