Вінницький фермер Олександр Джига, який вже кілька років займається вирощуванням трюфелів, має ще одне нове захоплення.

Чоловік висадив навколо плантацій з горіхами екзотичні дерева — павловнію. Її ще називають «дерево-фенікс». Вона здатна повністю відновитися з кореня і рости в екстремальних умовах. Також дерево не виснажує родючий шар ґрунтів, проростає знов і знов після кожної вирубки і живе до 100 років. Зараз фермер висадив у себе три клони павловнії на площі десять соток.

– Познайомився з павловнією на одній із конференцій, а коли почав цікавитися, виявилося, що доглядав одне з таких дерев у ботанічному саду Вінницького національного аграрного університету під час практики. Дерева гібридів павловнії — унікальні швидкоростучі рослини. Їх можна назвати «бамбук помірного клімату». Рослина має найефективніший тип фотосинтезу. Завдяки цьому очищає повітря від пилу, поглинає багато вуглекислого газу та сонячної енергії, що протидіє глобальному потеплінню. Та й у тіні цього дерева прохолодніше спекотним літнім днем, — розповів журналістам Олександр. – А ще — це відмінний медонос. Вона має величезні квіти, в яких чимало нектару.

Ця рослина поки що екзотика для нас

Листя цього дерева не мають гіркоти, тому ними годують домашніх тварин. Мене як трюфальє зацікавило в цьому дереві те, що воно має потужну поверхневу кореневу систему та виділяє багато цукрів у кореневу зону для ризосфери (співдружності корисних грибків та бактерій, які живуть у прикореневій зоні). Хочу подружити трюфель з коренем цього дерева.

Науковці додають: у природному середовищі павловнія зустрічається на Далекому Сході, в Китаї, В’єтнамі, Лаосі. Але вона витримує морози до -30 °С. Виростає дуже великою, з величезними листками, тому вона є надійним захистом від вітру. Її листки після того, як опадають, створюють корисне органічне добриво. З одного дерева виходить цілий куб комерційної деревини. Перед закладкою плантації вибирають місце, де є близько джерело води з достатнім запасом на полив (100 тонн для поливу одного гектара за день). Можуть підійти як південний схил, так і рівне поле.

Віталіна Володимирова